Alina Gorghiu: Niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. Este o notă populistă care cred eu că nu se justifică / Este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă la dispoziţia a statului român o aeronavă

best auto leo vaslui

Preşedintele interimar al Alina Gorghiu a declarat miercuri, într-o intervenţie la Digi24, despre deplasarea în vizita oficială în Japonia a preşedintelui Klaus Iohannis cu o aeronavă privată, că niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. ”Este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă”, a mai spus ea, precizând că este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă oficială.

”Elementul care mie mi se pare cel mai important din acest tablou sau din această ştire şi anume că, în sfârşit, după 5 ani de discuţii bilaterale, de negocieri, de dialog purtat între România şi oficialii din Japonia, se semnează acest parteneriat strategic între România, una dintre puţinele ţări din Europa care are acest parteneriat strategic, cu Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii, după SUA şi China”, a spus Alina Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a precizat că ”sunt două modalităţi în care o vizită oficială a unui şef de stat poate să aibă loc în privinţa transportului, fie are o aeronavă privată statul respectiv şi asta se întâmplă în marea majoritate a statelor europene, statele au o aeronavă care aparţine statului şi cu care oficialii statului se deplasează în delegaţii oficiale”. ”Varianta doi este cea despre care discutăm astăzi şi anume aceea în care şeful statului, premierul sau alţi oficiali închiriază aeronave. De multe ori se ia de la Tarom şi ştiu că preţurile au fost extraordinar de mari pentru acele aeronave închiriate”.

”Nu am niciun fel de ezitare să vă spun că instituţia prezidenţială, ca întotdeauna, va face publice costurile acestei deplasări”, a mai spus ea.

Alina Gorghiu a mai spus că această controversă a deplasărilor făcute de preşedinte sau de premier există de ani de zile şi a menţionat că este de acord cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe subiectul achiziţiei unei aeronave oficiale. ”Este nepermis ca România în anul 2023 când este un stat extrem de important la nivelul Uniunii Europene, un stat care face parte din NATO şi întâmpină tot felul de dificultăţi în regiune, să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă. Această achiziţie a fost subiect de polemică publică şi de controversă publică de prea mult timp”, a afirmat Gorghiu.

 

Ea a precizat: ”Niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. Să mă iertaţi, dar este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă. (..) Vă rog să îmi arătaţi vizite ale altor şefi de stat, în Japonia, cu avionul de linie?”.

 

 


Sursa:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.