Auditorii energetici sunt stupefiați: vom fi nevoiți să punem 30cm de polistiren peste pereții casei

best auto leo vaslui

Auditorii energetici sunt stupefiați și contrariați de noile prevederi tehnice ce au apărut în ianuarie 2022 și care vizează termoizolarea locuințelor și asigurarea consumului pentru utilități din surse regenerabile.

Legea 372 privind performanța energetică a clădirilor cere ca noile construcții să aibă un consum energetic aproape egal cu zero, adică să fie clădiri NZeb.

Dar specialiștii consideră că noile norme nu sunt susținute de considerentele tehnice și de cele financiare.

Așa se face că modificările aduse MC001-2022, cele care spun care sunt noile condiții pentru clădiri, cer ca termoizolația pentru casele cu consum aproape egal cu zero să fie de cel puțin 25-30cm la nivelul pereților exteriori.

Inginerii susțin însă că acest lucru este imposibil deoarece grosimea unui perete de cărămidă este de 25-30cm, nu se poate dubla acest perete cu un al doilea perete dar de această dată realizat din termoizolație. Ei consideră că nu există nici condițiile tehnice pentru ca prinderea unui asemenea strat să se facă corect.

Nici costurile unei case nu vor scădea din aceste considerente.

Auditorii energetici susțin că oricât de multă termoizolație am pune peste pereții exteriori se vor intensifica pierderile de energie prin ferestre acestea având o performanță energetică net inferioară. Tocmai din acest motiv rațiunea unei termoizolații de 25-30cm la clădirile noi nu este una sustenabilă.

Costurile locuințelor noi vor crește ca urmare a acestui lucru dar și importurile de materiale termoizolante deoarece astăzi România nu mai produce aproape nimic, totul vine din import. Dar românii cu greu reușesc să facă rost de bani pentru locuințe la prețurile actuale, noile norme vor duce la o explozie a costurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.