Autoritățile de la Chișinău, îngrijorate de situația de la centrala nucleară din Zaporojie

Centrala de la Zaporojne

Autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate de atacurile din ultimele zile asupra centralei atomice din Zaporojie și spun că transformarea acesteia într-un teatru de război poate duce la o scurgere catastrofală de radiații. Într-un mesaj pe Twitter, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, solicită ca trupele ruse să se retragă, astfel încât experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să aibă acces pe teritoriul centrale.

„Suntem foarte îngrijorați de bombardarea repetă a centralei nucleare Zaporojie ,în ultimele zile. Transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război riscă să ducă la o scurgere catastrofală de radiații. Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită imediat accesul experților Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică acces”, a scris Popescu.

În ultimele zile, Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie.

„Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi”, a indicat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom, redistribuind un mesaj al liderului local din Energodar – oraşul unde se află centrala – rămas loial Kievului. „Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare”, se mai menţionează în acelaşi mesaj.

La rândul lor, autorităţile proruse instalate în zonele controlate de armata rusă în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

„Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”, a transmis tot pe Telegram un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov. Proiectilele au căzut „în zonele situate pe malul Niprului şi în centrală”, a adăugat acesta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.