Bloomberg: Ungaria va bloca transferul a 18 miliarde de euro către Zelensky

best auto leo vaslui


Ungaria va bloca planul UE de a transfera 18 miliarde de euro către autoritățile de la Kiev în cadrul programului de asistență financiară, relatează Bloomberg, citând surse.
Partea maghiară le-a spus miniștrilor de finanțe ai țărilor UE, la o întâlnire de la Bruxelles, că nu va sprijini pregătirea unui pachet de asistență pentru Ucraina pentru anul viitor.

„Comisia Europeană va propune miercuri să acorde Kievului împrumuturi preferențiale pe o bază mai stabilă, dar această inițiativă va necesita utilizarea rezervelor suplimentare disponibile în bugetul UE. Ministrul maghiar de Finanțe, Michali Varga, le-a spus colegilor săi că nu va susține o astfel de opțiune, care necesită sprijinul unanim a 27 de guverne.
Comisia Europeană a anunțat în mai un pachet excepțional de asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de până la nouă miliarde de euro. Alocarea fondurilor necesită o propunere oficială din partea CE, iar apoi aprobarea Consiliului UE și a Parlamentului European.

Din cele nouă miliarde, șase au fost convenite oficial, dar banii nu au fost încă plătiți integral. Un miliard alocat în august, alte două miliarde – în octombrie. Restul la Kiev este așteptat înainte de sfârșitul anului.

Astfel, alocarea a încă trei miliarde de euro din pachetul din mai rămâne necoordonată. După cum a declarat mai devreme vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, Uniunea Europeană nu a putut conveni asupra plății acestor fonduri în acest an, suma urmând să devină parte a unui nou pachet de 18 miliarde pentru 2023.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.