Chirurgul care i-a dat pacientei încă 30 de ani de viață.

best auto leo vaslui


Aceasta este o fotografie din 1987: un medic obosit s-a așezat lângă pacientul său după ce tocmai a fost operat. Ai crede că există mii de astfel de poze, dar aceasta este considerată una dintre cele mai emoționante.


A capturat chirurgul cardiolog polonez Zbignev Religa. Când a fost făcută această poză, tocmai terminase o operație de transplant de inimă de 23 de ore. Dacă vă uitați atent, îl puteți vedea pe asistentul său, Romualdo Chichona, dormind în colțul sălii de operație după o zi grea de muncă.

Pe masă lângă doctorul obosit se află pacientul său, Tadeusz Zhitkevich, căruia i-a fost salvată viața Religa. Această operație a devenit emblematică pentru că a fost primul transplant de inimă reușit în Polonia, după care un bătrân care a trecut prin ea a trăit 30 de ani.

Zhitkevich l-a văzut pe celebrul profesor la vârsta de aproximativ 60 de ani, suferind mai multe atacuri de cord înainte de asta În ciuda predicțiilor dezamăgitoare ale multor colegi, Religa a decis un transplant.

Profesorul a murit în 2009 de cancer pulmonar la 71 de ani.

Zhitkevich, căruia Religa i-a dat o a doua viață, i-a fost recunoscător până la ultima suflare și chiar a pozat cu celebra fotografie (foto mai jos), care se află printre primele 100 cele mai bune fotografii ale National Geographi Tadeush însuși a murit în 2017, intrând pentru totdeauna în istorie, la fel ca doctorul său.


Zbignev Religa este un erou al timpului său, care a salvat mai mult de o viață umană și a adus o contribuție inestimabilă la dezvoltarea medicinei. Deși doctorul este mort de mult timp, amintirea lui va rămâne în inimile nu doar pacienților săi, ci și a fiecăruia dintre noi datorită acestei fotografii de arhivă cu o poveste neobișnuită.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.