Coaliția de dreapta a Georgiei Meloni câștigă alegerile regionale din Italia

best auto leo vaslui


Coaliția de dreapta a premierului italian Giorgia Meloni a obținut luni victoria în alegerile regionale, consolidându-și poziția la aproape patru luni de la preluarea mandatului, transmite Le Monde.

În regiunea nordică Lombardia, puterea economică a Italiei, care include și Milano, Attilio Fontana a fost reales cu ușurință președinte, cu sprijinul coaliției. Cu marea majoritate a buletinelor de vot numărate după scrutinul de duminică și luni, Fontana avea 55%, iar rivalul său de centru-stânga aproape 34%, potrivit cifrelor oficiale.

În Lazio, regiunea care include capitala Roma, candidatul coaliției, Francesco Rocca, fostul șef al Crucii Roșii italiene, se situa la 53%, în timp ce principalul său contracandidat se afla la aproximativ 34%.

În ciuda unei prezențe scăzute la vot, de aproximativ 40%, Meloni a salutat o „victorie clară”. „Un rezultat care consolidează coerența centrului-dreapta și întărește activitatea guvernului”, a scris ea pe Twitter.

Partidul post-fascist Frații Italiei al lui Meloni a făcut istorie în septembrie, obținând 26% din voturi la alegerile naționale. Ea a format un guvern cu Liga, formațiunea de extremă-dreapta a lui Matteo Salvini, și Forza Italia, formațiunea de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi.

Liga a pierdut sprijin în ultimii ani, în mare parte în favoarea Frații Italiei, o forță axată pe naționalism și pe promisiunea de a limita imigrația în masă. Rezultatele regionale sugerează că partidul lui Meloni se bucură încă de o lună de miere electorală. Frații Italiei a ieșit pe primul loc atât în Lombardia, cât și în Lazio, asigurându-și aproximativ 25 și, respectiv, 34% din voturi, potrivit rezultatelor aproape complete.

Liga a urmat cu aproape 17 procente în Lombardia și cu aproximativ opt procente în Lazio, care a fost condusă în ultimii 10 ani de Partidul Democrat de centru-stânga. „Premierul Meloni și-a consolidat controlul asupra coaliției, fără a-și dezechilibra prea mult aliații”, a remarcat comentatorul politic Lorenzo Codogno.

Un sondaj YouTrend la nivel național publicat la începutul acestei luni plasase partidul lui Meloni la 29%, față de 8,7% pentru Liga și 7% pentru Forza Italia. Opoziția din Italia include Mișcarea populistă Cinci Stele, care este cotată cu aproape 18 procente la nivel național, și Partidul Democrat, fără lider, cu 15,8 procente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.