Comisar european: „Trebuie să creştem producţia de muniţii pentru Ucraina în Europa”

best auto leo vaslui

Uniunea Europeană „va face în aşa fel” încât să sporească producţia muniţiilor cu destinaţia Ucraina, fabricate de „cincisprezece grupuri industriale în unsprezece ţări”, a declarat luni comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

„Trebuie să ne mişcăm foarte repede, războiul din Ucraina, dorit de Vladimir Putin, tragic, se traduce acum printr-un război de tranşee, de luptă faţă în faţă (…)”, a declarat comisarul european pentru postul de radio RMC luni, reamintind că ucrainenii „depind” de Europa pentru livrările de muniţie.

Armata ucraineană trage de mai multe săptămâni semnalul de alarmă în privinţa lipsei obuzelor de 155 mm pentru tunurile pe care le utilizează pentru a-l respinge pe invadatorul rus.

Thierry Breton a spus că se va deplasa în această săptămână în Bulgaria şi Slovacia pentru „a face în aşa fel” încât companiile din domeniu „să-şi poată spori foarte repede producţia”.

„Este un subiect care priveşte întreaga lume occidentală”, a spus el, reamintind că miniştrii apărării din UE au decis săptămâna trecută la Stockholm, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, un plan de două miliarde de euro privind livrările de urgenţă de stocuri existente Ucrainei şi comenzile în comun de muniţii.

„SUA sunt într-o stare mai puţin bună decât Europa în ceea ce priveşte fabricarea acestor muniţii; obuzele de 155 mm se fabrică mai mult în Europa decât în SUA”, a mai spus comisarul european pentru piaţa internă, dar care are în portofoliu şi politica industrială, domeniile digital, audioviziual, al apărării şi al spaţiului.

„Acest tip de muniţie este în principal dedicat războaielor de înaltă intensitate şi este adevărat că nimeni nu şi-a imaginat revenirea războaielor de înaltă intensitate, în special în Europa”, a adăugat Breton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.