Cornel Nistorescu îl acuză pe Zelenski după adoptarea legii privind minoritățile din Ucraina: Cred că suntem din nou în situația de a fi păcăliți


Jurnalistul Cornel Nistorescu scrie că românii sunt pe punctul de a fi păcăliți „pentru a nu știu câta oară”, după ce Ucraina a adoptat legea privind minoritățile. Directorul Cotidianului îl acuză pe președintele Volodimir Zelenski că „joacă teatru”.

„Cred că suntem din nou în situația de a fi păcăliți pentru a nu știu cîta oară. În ciuda solidarității românești, exprimată în aproape toate împrejurările de după invazia rusă, Ucraina fumează altceva decît promite. Cînd a fost la București, președintele Ucrainei, deja celebrul actor politic Volodimir Zelensky, a promis că va începe discuții pentru inițierea măsurilor necesare protejării minorității române din Ucraina. România a făcut eforturi enorme (mulți consideră că exagerate) pentru susținerea Ucrainei, mai ales în domeniul valurilor de emigranți dar și a aprovizionării cu toate cele necesare (?) și află acum că minoritatea românească este aproape la fel de ignorată în drepturile sale. Comunicatul transmis de Ministerul de Externe al României nu este prea plăcut pentru conducerea de la Kiev. Dar nici îngrijorător. Consecințele sunt modeste sau inexistente. România este obligată să urmeze calea americano-europeană de sprijinire a Ucrainei. Doar nu vor fi stopate ajutoarele (măcar cele românești) la apariția acestui comunicat”, a scris Nistorescu în Cotidianul.

Nistorescu remarcă faptul că reacția MAE la această lege, deși sună „pompos”, nu are valoare, pentru că „Noi nu avem nici oameni și nici mecanisme care să impună condiții Ucrainei. N-avem nici oameni care să le explice americano-europenilor că drepturile minorităților din această țară se află la baza acestui conflict întins peste decenii”.

„Sună pompos și grav faptul că MAE consideră regretabilă procedura prin care a fost adoptată noua lege, fără consultarea Comisiei de la Veneția și fără un dialog temeinic cu reprezentanții minorităților. Dar valoarea protestului este simbolică. Adică zero. Noi nu avem nici oameni și nici mecanisme care să impună condiții Ucrainei. N-avem nici oameni care să le explice americano-europenilor că drepturile minorităților din această țară se află la baza acestui conflict întins peste decenii. Și nici aceștia nu sunt gata să blocheze sprijinul acordat Ucrainei pentru protecția minorităților cînd în joc se află și o enormă minoritate rusă. În cazul acesta, nu este vorba doar despre minoritatea românească, ci și de minoritățile rusă, maghiară, poloneză, ruteană, tătară, lituaniană etc. Autoritățile ucrainene mai vechi sau mai noi socot că limitarea drepturilor de limbă și cultură ale minorităților are drept efect un status quo în vitalitatea și propensiunea limbii și a culturii ruse în zonele estice ale Ucrainei. Asta în primul rînd. Și pe această bază, la o creștere continua a unității și solidității Ucrainei. Ceea ce este fals.

Atitudinea Ucrainei trădată de noua lege a Educației este un semn prost și pentru noi și pentru aliații noștri. Actorul prezident Volodimir Zelensky insistă într-un soi de trilogie fără sfîrșit. Dar o face din ce în ce mai mult cu mijloacele altora și cu suferințele compatrioților săi. Inclusiv ale minorităților cuprinse între granițele Ucrainei”, a conchis Nistorescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.