Cum s-a închis după un an ancheta penală pentru plagiat în cazul premierului Ciucă: Faptele s-au prescris de 15 ani, spun procurorii

best auto leo vaslui

Dosarul penal în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza sa de doctorat a fost clasat de Parchetul General pe motiv că presupusele fapte s-au prescris din 2008, scriu Hotnews.ro și G4Media.ro.

Procurorii militari susțin că Ciucă nu poate fi acuzat de uz de fals deoarece diploma acestuia este doar un act care certifică / atestă titlul de doctor şi nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale. Potrivit ordonanței de clasase, pentru infracțiunea de însușire, fără drept, în întregime sau în parte a operei unui alt autor, faptele s-au prescris de 15 ani. „Termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunii mai sus menționată este de 5 ani (…) și curge de la data săvârșirii infracțiunii, respectiv din anul 2003, termenul de prescripție fiind așadar împlinit în anul 2008, înainte de sesizarea formulată în prezenta cauză”, a motivat Parchetul General, în ordonanța de clasare.

Procurorii mai arată că „acțiunea de falsificare (modificare a materialității actului, falsificare a înscrisului însuși, privit ca instrumentum) se realizează prin alterare (denaturarea înscrisurilor oficiale preexistente, modificarea material a redactării textului unui act existent, în orice mod, prin adăugiri, ștersături, transformări) sau/și prin contrafacere (reproducerea frauduloasă, imitarea, plăsmuirea, ticluirea, alcătuirea unui înscris)”. „Folosirea diplomei de doctor nu se circumscrie, așadar, conținutului constitutiv al infracțiunii de uz de fals prevăzute de Codul penal, întrucât diploma de doctor este doar un act care certifică / atestă titlul de doctor și nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale (…)”, mai motivează procurorii.

„Pe cale de consecință, infracțiunea de uz de fals în formă continuată, pretins săvârșită începând cu anul 2003 și până în prezent, nu realizează elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de uz de fals” prevăzute de Cod penal, mai scrie în ordonanța de clasare a Parchetului General în cazul plagiatului lui Nicolae Ciucă. Citiți mai jos, integral, ordonanța de clasare:

Dosarul penal în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza sa de doctorat – deschis în februarie 2022, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că în lucrare există conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini – a fost închis de Parchetul General pe data de 15 martie anul acesta. În plângerea penală în urma căreia a fost deschis dosarul au fost reclamate infracțiunile de încălcare a dreptului de proprietate privată și de uz de fals. Nicolae Ciucă este al treilea premier al României implicat într-un scandal de plagiat, după ce Emilia Șercan a dezvăluit că acesta a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Lista premierilor acuzați de plagiat a fost deschisă de Victor Ponta, care între timp și-a pierdut definitiv titlul de doctor în drept. I-a urmat Mihai Tudose, care a încercat să renunțe la titlu, însă a pierdut în instanță.

De asemenea, mai mulți miniști din cabinetul condus de Nicolae au fost acuzați de plagiat. Doi dintre aceștia, Florin Roman și Sorin Cîmpeanu, au demisionat pe fondul acestor acuzații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.