De ce vrea să păstreze Marcel Ciolacu transporturile și finanțele dacă ajunge premier / Ce vor face liberalii

best auto leo vaslui

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pare să fi încercat marea cu degetul cu propunerea lansata public de a păstra transporturile și finanțele după ce va ajunge premier în luna mai, iar liberalii să rămână cu justiția și cu investițiile. Ciolacu l-a lăudat pe Cătălin Predoiu pentru performanța de a scăpa România de MCV, iar pe Marcel Boloș că a deblocat proiectele de investiții.

Conform protocolului coaliției, semnat în noiembrie 2021, PSD și PNL ar trebui să facă rocadă între ministerele amintite, numai că liberalii au anunțat deja că doresc respectarea protocolului. Adică justiția și investițiile să treacă la PSD, iar transporturile și finanțele să revină la PNL, sub amenințarea că în cazul nerespectării înțelegerii ar putea să rămână Nicolae Ciucă premier.

Propunerea lui Ciolacu, de a fi păstrați miniștrii performanți după rotativă, a fost susținută public de secretarul general al PSD, Paul Stănescu.


Ce prevede protocolul:

  • La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

Pesediștii își doresc să păstreze transporturile deoarece e vorba de un minister bogat, care angajează contracte de sute de milioane de euro. Liberalii își doresc să-l preia la rotativa din mai din același motiv, plus altele care ține de logica electorală. În 2024 vor dori să taie ei panglici la inaugurarea noilor tronsoane de autostradă care vor fi construite până atunci sau la diferite alte lucrări de infrastructură civilă.

Marcel Ciolacu are tot interesul să-l țină pe Sorin Grindeanu la transporturi pentru a-l ține ocupat cu problemele guvernării, nu să-l transfere la șefia Camerei Deputaților, unde ar începe să acumuleze mai multă influență politică prin natura funcției. Grindeanu rămâne un potențial rival intern pentru liderul PSD.

În privința finanțelor, Ciolacu și-ar dori să păstreze finanțele pentru a nu fi carotat în proiectele sale de premier de un ministru liberal care, pe măsură ce se apropie campania electorală din 2024, i-ar putea bloca eventuale inițiative populiste sau măsuri sociale cu scop electoral dar care n-ar avea acoperire bugetară. Pe de altă parte, pentru PSD ar fi o bătaie de cap să preia ministerul justiției fără să mai poată influența nimic esențial, din moment ce numirile noilor procurori șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT vor fi fost făcute deja de președintele Iohannis și ministrul Predoiu la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, inclusiv liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar fi avansat la sfârșitul anului trecut în interiorul partidului păstrarea lui Marcel Boloș la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), dar unii liberali i-ar fi spus că ori este respectat protocolul cu PSD, ori se renegociază totul de la zero. Ciucă ar fi bătut în retragere, dar comportamentul său indică un limbaj comun cu liderul PSD.

Cei doi lideri de la PNL și PSD par să funcționeaze deja în tandem, iar Ciolacu ar putea să condiționeaze în luna mai preluarea funcției de premier de păstrarea lui Nicolae Ciucă la șefia PNL. Pentru liderul PSD, o eventuală candidatură a lui Ciucă la prezidențiale în 2024 ar fi scenariul ideal, dat fiind că acesta se arată un candidat slab și vulnerabil, ușor de bătut. Ar exista astfel o șansă bună ca viitorul candidat PSD să intre în turul doi cu candidatul AUR și în acest fel să repete scenariul din 2000, când a fost ales ”răul cel mai mic” (Iliescu-Vadim).

O serie de lideri PSD sunt convinși că răspunsul liberalilor la oferta pesediștilor de păstra transporturile este acțiunea procurorilor prin care liderii partidului au început să fie audiați ca martori în diferite dosare (Grindeanu în dosarul CFR și Firea în dosarul 10 august).

Nu există nici o dovadă că procurorii au fost mobilizați la ordin, dar pesediștii sunt obișnuiți să vadă în orice acțiune a justiției manevre oculte de putere sau mâna ”statului paralel”. Nu este complet exclus să existe un gram de adevăr în acuzațiile PSD, dar pentru asta mai este nevoie de dovezi sau măcar minime indicii că procurorii au acționat la ordin politic.

Așa arată fotografia politică a momentului, cu patru luni înainte de rotativă. Dacă acum tensiunea este atât de mare, ne putem imagina ușor cum vor evolua negocierile pe măsura ce se apropie rocada Ciucă-Ciolacu la șefia Guvernului. Și încă n-a pus nimeni în discuție cele trei ministere deținute de UDMR: mediu, dezvoltarea și sportul. Vor rămâne toate trei la maghiari sau ministerele cu bugete (mediu și dezvoltarea) vor fi împărțite între PNL și PSD. Și dacă da, cum? Altă sursă de conflict.

În orice caz, un sigur lucru pare mai bine conturat în acest moment: Marcel Ciolacu se pregătește intens să preia șefia guvernului, sub amenițarea că orice altă variantă ar duce la alegeri anticipate. Din momentul în care va intra însă la Palatul Victoria, planurile lui de a candida în 2024 la președinție, oricâte fumigene aruncă acum în spațiul public, scad cu fiecare zi petrecută în funcția de prim-ministru.

Peste câteva luni, întreaga atenție publică se va muta de pe liberali pe pesediști.

Sursă:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.