Delegația Congresului SUA a sosit în Taiwan

Delegatia americana in Taiwan

O delegație a Congresului SUA a sosit în Taiwan. Acest lucru a fost anunțat pe 14 august de Ministerul de Externe taiwanez pe Twitter și a publicat fotografii de la întâlnirea politicienilor.
Parlamentarii, conduși de senatorul Ed Markey, au sosit pe insulă ca parte a unei călătorii în regiunea Indo-Pacific, potrivit Institutului American din Taiwan. Aceștia sunt așteptați să discute despre relațiile bilaterale, securitatea regională și lanțurile globale de aprovizionare cu reprezentanții administrației din Taipei.

După cum a spus anterior fostul secretar de stat adjunct al SUA pentru Asia de Est și Pacific Kurt Campbell, SUA vor „continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde legea internațională o permite”.

„… și asta include tranzitele standard aeriene și maritime prin strâmtoarea Taiwan în următoarele câteva săptămâni. Și ne vom asigura că prezența, poziția și exercițiile noastre explică comportamentul mai provocator și mai destabilizator al Chinei pentru a orienta situația din Pacificul de Vest către o mai mare stabilitate”, a spus el.

Pe 12 august, un oficial al administrației Casei Albe a declarat că SUA elaborează o foaie de parcurs „ambițioasă” pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu Taiwan. În același timp, Casa Albă a cerut Chinei să revină la canalele apropiate de comunicare cu Statele Unite, chiar și în ciuda agravării relațiilor din jurul Taiwanului.

În aceeași zi, ministrul chinez de externe și consilier de stat Wang Yi a avertizat că cearta cu poporul chinez de peste 1,4 miliarde de oameni este inutilă și nu se va termina cu bine. Diplomatul a subliniat că încălcarea obligațiilor și provocarea deliberată în problema Taiwanului de către Statele Unite ar putea submina și mai mult autoritatea acestora.
Situația din jurul Taiwanului a escaladat după ce Pelosi a sosit pe aeroportul din Taipei pe 2 august, în ciuda cererii puternice a Chinei de a se abține de la acest pas. Politicianul a numit vizita sa „dovada angajamentului SUA de a sprijini democrația taiwaneză”.

După aceea, autoritățile RPC au decis să suspende temporar cooperarea cu Statele Unite în unele domenii. Beijingul a început și exerciții militare în apropierea insulei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a declarat pe 8 august că Statele Unite sunt singurele responsabile pentru situația tensionată actuală, așa că partea americană ar trebui să fie trasă la răspundere pentru consecințe.

Beijingul a cerut în repetate rânduri Washingtonului să înceteze amestecul în afacerile interne ale Chinei și să-și facă plăcere forțelor pro-Taiwan pentru independență.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.