Este sau nu timpul să cumperi un telefon pentru un copil? Avem explicațiile unui expert.

best auto leo vaslui


Cum să știi că copilul este gata să devină proprietarul unui smartphone personal? Să încercăm să ne dăm seama.
Este timpul sau nu încă?
Mulți părinți moderni, mai devreme sau mai târziu, își pun întrebarea: este timpul să cumpere un telefon mobil pentru un copil? Potrivit lui Katherine Perlman, autoarea cărții Phone One, un ghid al părinților pentru responsabilitatea și securitatea digitală, mamele și tații trebuie să se gândească la următoarele înainte de a lua o decizie:

  1. De ce are nevoie un copil de un telefon? Poate fi util dacă copilul se întoarce acasă de la școală singur sau este adesea lăsat singur acasă.
  2. Cum va percepe copilul faptul că îi vei limita șederea la telefon?
  3. Cât de responsabil este copilul față de lucrurile sale?
  4. Va dori copilul să învețe despre securitatea digitală și să discute cu părinții subiecte legate de aceasta?

Răspunsurile la aceste întrebări le vor permite părinților să înțeleagă dacă copilul este gata să-și asume responsabilitatea pentru noul lor telefon și să-l folosească cu înțelepciune, fără a se pune în pericol pe sine și pe alții.

Posibile pericole
Odată luată o decizie de cumpărare, este important ca părinții să aibă în vedere cele cinci pericole principale pe care le poate comporta deținerea unui smartphone:

  1. O varietate de escroci pe Internet, ale căror victime pot fi chiar și adulți.
  2. „Amprenta digitală” pe care o lasă un copil pe web: unde postează informații, cu cine le împărtășește.
  3. Ce face copilul în rețelele de socializare, ce conținut urmărește, cum comunică cu alți utilizatori.
  4. Cum afectează rețelele sociale un copil, dacă se confruntă cu cyberbullying, cât timp petrece în fața ecranului unui smartphone.
  5. Cine influențează copilul online, cât de mult își dă seama că influencerii postează reclame și sunt plătiți pentru că încearcă să vândă ceva utilizatorilor.
    După cum subliniază Pearlman, este esențial ca părinții și copiii să aibă un dialog deschis și sincer despre securitatea digitală. Pentru a-ți ajuta copilul să înțeleagă că nu toți cei pe care îi întâlnește online sunt prietenii lui, poți încerca jocuri de rol.

Este important să se elaboreze un set de reguli despre utilizarea telefonului – de exemplu, când și cât de mult poate juca un copil jocuri video, unde ar trebui să fie telefonul noaptea. Educați-vă copilul cu privire la escrocherii, phishing și alte pericole online, astfel încât copilul să înțeleagă la ce să se uite și să știe ce informații nu ar trebui să fie distribuite niciodată.
În viitor, când copilul este mai mare, puteți vorbi cu el despre conceptul de „consimțământ digital”.
Adică, încărcarea fotografiilor și a altor informații referitoare la alte persoane este posibilă numai cu acordul acestora. Despre modul în care smartphone-urile și rețelele sociale afectează sănătatea mintală a oamenilor, despre sexting (schimbul de fotografii intime în mesagerie instantanee) și așa mai departe. Educația digitală, subliniază Pearlman, este un proces care poate începe în grădiniță și poate continua pe tot parcursul vieții, deoarece lumea digitală este în continuă evoluție.
„Semne de alarmă”
Există mai multe semne că comunicarea unui copil cu un smartphone a mers undeva greșit. Iată la ce trebuie să fii atent:

Copilul a abandonat tot ce-l interesa înainte, a încetat să mai comunice cu prietenii, comportamentul i s-a schimbat, a devenit deprimat sau anxios.
Copilul și-a pierdut motivația, nu vrea să facă nimic, doar stă constant la telefon.
Creșterea secretului – copilul încearcă să nu le arate părinților ce este pe ecranul smartphone-ului sau se ascunde tot timpul în camera lui cu telefonul în mâini.
Acest comportament extrem de suspect și deranjant ar putea indica timpul excesiv de pe ecran, hărțuirea cibernetică sau contacte online nesigure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.