Funeriu: Nu poți să fii o coaliție a loazelor plagiatoare la putere și să dai o lege a educației bună!

best auto leo vaslui

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a afirmat că legile educației în forma prezentată de Ligia Deca, actualul ministru al Educației, riscă să transforme educația într-un alt „sistem conțopist” din cauza faptului că nu este bazată pe un soclu moral solid.

Într-un interviu acordat RFI, Funeriu a arătat că, în plus, eșecul prezidențial cu proiectul România educată riscă să „se transforme într-un eșec de societate”.

Funeriu, după ce a analizat legile elaborate de ministerul Educației, a ajuns la concluzia că aplicarea lor „va lăsa părinților două opțiuni: fie o educație precară pentru copiii lor, fie meditații la greu”.

„Deci practic, părinții vor avea de ales între a-și educa cum trebuie copiii pentru un viitor bun sau să nu ia meditații și atunci lucrurile nu cred că vor sta foarte bine. Ideea unei Românii educate este o idee bună, dar eșecul prezidențial nu trebuie să ne lase pe noi, românii, să cădem pradă unei lehamite generalizate, nu trebuie să renunțăm la ideea unei Românii educate, doar pentru că efortul, iată, de nouă ani, prezidențial nu a produs ceva palpabil. Președintele Iohannis ne-a propus, ne-a spus că ne va face o Românie educată, mai are un an de mandat, i-ar trebui o turbo-lege, ca să ne facă această Românie educată, dar din păcate, vedem că nu se întâmplă acest lucru”, a declarat Daniel Funeriu la RFI.

În opinia sa, legile prezentate recent de Ligia Deca o să aibă ca efect îndepărtarea școlii de misiunea fundamentală de a transmite cunoaștere.

„„Aceste legi ale educației în forma în care ele există astăzi în loc să bazeze educația pe un soclu moral solid, vor transforma educația într-un alt sistem conțopist. În loc să fundamenteze, să bazeze educația pe exigență, o va baza pe laxism. În loc să fundamenteze educația pe autoritatea intelectuală și comportamentală a profesorului, va duce la o autoritate asupra școlii a părinților și a copilului-rege. Un lucru foarte grav e legat de universități, pentru că nu vom avea universități axate pe excelență, ci vom avea un fel de universități axate pe servicii sociale. Ceea ce din punctul meu de vedere este cel mai grav este că va îndepărta școala de misiunea ei fundamentală, anume aceea de a transmite cunoaștere”, a mai spus fostul ministru.

 
Daniel Funeriu a concluzionat ironic-amar: „Nu poți să fii o coaliție a loazelor plagiatoare la putere și să dai o lege a educației bună, nu se poate lucrul ăsta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.