Gabriel Oprea a fost achitat în cazul morții polițistului Bogdan Gigină pe motiv că „fapta nu există”

best auto leo vaslui
Sursă – Ministerul Afacerilor Interne Facebook

Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și al Afacerilor Interne, a fost achitat luni, 6 ianuarie 2023, în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină, conform G4Media.

Tribunalul București a decis achitarea lui Gabriel Oprea pentru că „fapta nu există”.

Minuta instanței precizează că au fost condamnați pentru ucidere din culpă General MPM Impex SRL, societatea care executa lucrarea din zonă și nu a semnalizat corespunzător groapa din asfalt în care a căzut polițistul cu motocicleta, la amendă penală de 330.000 lei, și pe administratorul societății, Mazilu Petre, la 2 ani si 8 luni cu suspendare sub supraveghere.

Societatea comercială și administratorul acesteia trebuie să plătească și daune către soția polițistului și către părinții acestuia.

Fostul ministru fost trimis în judecată în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanțe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 și apoi Tribunalul București.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliție Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureși, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa”, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție a precizat că accidentul rutier care a determinat decesul polițistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu și General MPM Impex SRL a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități – activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei și administratorului acesteia.

Procurorii spun că Gabriel Oprea i-a pus pe polițiștii rutieri care au executat această acțiune de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate ce avea un potențial ridicat de producere a unor evenimente rutiere. Aceștia mai susțin că fostul ministru este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul funcției sale și conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.