Hudson Institute: Războiul din Ucraina probabil că va marca dizolvarea Federației Ruse
Luke Coffey, analist în cadrul Hudson Institute consideră că războiul din Ucraina va definitiva, cel mai probabil, declinul URSS, început în 1991 prin demisia lui Mihail Gorbaciov.
”Deși URSS a încetat să mai existe ca entitate juridică după 1991, prăbușirea URSS are loc și astăzi. Cele două războaie cecene, invazia Rusiei în Georgia în 2008, anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, încăierările de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan și cel de-al doilea război Karabah din 2020 dintre Armenia și Azerbaidjan sunt doar câteva exemple care arată că Uniunea Sovietică se prăbușește și astăzi.
Cu toate acestea, istoricii din viitor vor descrie probabil invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina ca fiind cel mai important moment, dacă nu chiar momentul final, al prăbușirii Uniunii Sovietice. Nu se știe când se va încheia războiul din Ucraina, dar probabil că va marca dizolvarea Federației Ruse (succesorul legal al Uniunii Sovietice) așa cum este cunoscută astăzi. Este incontestabil că Rusia a suferit o lovitură majoră pentru economia sa, o devastare a capacității sale militare și o degradare a influenței sale în regiunile în care a avut cândva influență!, scrie Coffey într-o analiză.
Luke Coffey, de naționalitate americană, are expertiză în politică externă, el lucrând în trecut la Ministerul britanic al Apărării, în calitate de consilier special principal al secretarului britanic al apărării. A fost primul cetățean non-britanic numit în această funcție de către prim-ministru pentru a oferi consultanță miniștrilor britanici de rang înalt. Printre îndatoririle sale s-a numărat contribuția la conturarea politicii de apărare britanice în legătură cu securitatea transatlantică, NATO, Orientul Mijlociu și Afganistan.
”Granițele Federației Ruse nu vor mai arăta probabil la fel peste 10 sau 20 de ani, spune el. Propune un set de obiective ce ar trebui să fie urmărite de Statele Unite și celelalte state NATO, după căderea Federației Ruse.
”Pe măsură ce se desfășoară prăbușirea finală a Uniunii Sovietice și Federația Rusă se confruntă cu posibilitatea de a se dizolva, factorii de decizie politică trebuie să înceapă să planifice pentru noua realitate geopolitică din masa continentală eurasiatică”, explică analistul.
Concret, el propune ca după dizolvarea Federației Ruse, Statele Unite ar trebui să urmărească un set de obiective realizabile care să se concentreze în mod restrâns pe interesul național american.
În mod specific, SUA vor trebui să ”limiteze orice repercusiuni ale luptelor interne din Rusia. Revoluția, insurecția și războiul civil – atât la nivel național, cât și regional – ar putea apărea după dizolvarea Federației Ruse. Stoparea oricăror lupte interne în interiorul granițelor actuale ale Rusiei recunoscute la nivel internațional ar trebui să fie o prioritate absolută pentru SUA și partenerii săi.
Să se țină cont de stocul de arme de distrugere în masă al Rusiei. În Rusia există aproape 6.000 de focoase nucleare, iar țara este cunoscută ca având un important program de arme chimice și biologice.
Menținerea unei forțe militare superioare în Europa. După încheierea Războiului Rece, mulți factori de decizie politică au sperat la un așa-numit „dividend al păcii” în Europa. Pe baza acestei speranțe, mai multe administrații au redus cheltuielile militare și au diminuat poziția de forță a Americii în Europa. Dar dividendele păcii nu s-au marțializat niciodată, iar SUA și aliații săi au fost slab pregătiți pentru agresiunea Rusiei”, explică el.