Influent general rus: Americanii mută laboratoarele biologice din Ucraina în alte state ex-sovietice/ Replica SUA

best auto leo vaslui

Pentagonul intenționează să transfere programele de cercetare biologică din Ucraina către republicile fost-sovietice, statele est-europene și baltice în cel mai scurt timp posibil pentru a se apropia de granițele ruse, a declarat, sâmbătă generalul locotenent Igor Kirillov, șeful Forțelor de Apărare împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice, conform TASS.

„Pentagonul este gata să mute în scurt timp programele neterminate în Ucraina în alte state fost-sovietice, precum și în state est-europene, precum Bulgaria, Cehia și statele baltice. Lărgirea rețelei de biolaboratoare, care poate fi folosită pentru dezvoltarea și depozitarea componentelor armelor biologice, reprezintă o amenințare la adresa securității militare a Federației Ruse. Spre deosebire de armele nucleare pe care Statele Unite le desfășoară pe teritoriile aliaților NATO, această politică a alianței în domeniul biologic face posibilă închiderea granițelor noastre în mod necontrolat”, a spus el.

Moscova a acuzat în repetate rânduri SUA că finanţează „activităţi militare biologice” în Ucraina şi a cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, unde cele două tabere s-au angajat în discuţii aprinse şi au continuat să-şi aducă acuzaţii grave

Însă guvernele Ucrainei şi SUA au negat categoric că ar lucra la dezvoltarea de arme biologice pe teritoriul ţării.
„O voi spune o singură dată: Ucraina nu are un program de arme biologice. Rusia este cea care a întreţinut un asemenea program încălcând normele dreptului internaţional”, a spus ambasadoarea SUA la ONU Linda Thomas-Greenfield.
Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţia, a preferat un limbaj mai expresiv: „o mostră de delir smintit”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că nu are cunoştinţă de activităţi în Ucraina care să încalce termenii vreunui tratat internaţional, inclusiv interdicţia asupra armelor biologice.
Înaltul comisar al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, a confirmat faptul că ONU nu are cunoştinţă de existenţa vreunui program de arme biologice în Ucraina.

Nakamitsu a făcut trimitere la Convenţia privind armele biologice, ce interzice dezvoltarea şi utilizarea armelor biologice încă din 1975. Tratatul a avut sprijinul preşedintelui american de la acea vreme, Richard Nixon, care în 1969 a oprit dezvoltarea arme biologice ofensive în propria ţară.
Totuși subsecretarul american Victoria Nuland ar fi afirmat cu prilejul unei audieri în Senatul american, întrebată de senatorul republican Marco Rubio, că Ucraina posedă arme biologice, și că acestea sunt acestea sprijinite de SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.