ISW: Ambițiile imperialiste ale lui Putin, dincolo de Ucraina, sunt clare


Ambițiile imperialiste ale lui Vladimir Putin dincolo de Ucraina au devenit clare în urma consolidării puterii sale în Belarus, a declarat think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului, citat de BBC.

Kremlinul a oficializat 80% din acordurile de uniune cu Belarus, care erau blocate de mai bine de două decenii, a confirmat ieri președintele său, inclusiv armonia fiscală și vamală.

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW) a declarat că aceasta este o dovadă a lipsei de viziune a Occidentului cu privire la progresele strategice lente ale Moscovei din 1999, Rusia folosindu-se acum de vecinul său pentru a-și spori forțele.

„Occidentul ignoră uneori activitățile lui Putin care par triviale, dar [aceste] activități aparent triviale care zboară sub radar sunt esențiale pentru câștigurile strategice ale lui Putin pe termen lung.”

Ieri, președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că țara va produce avioane de atac la sol și piese de camioane pentru armata rusă.

ISW a adăugat: „Kremlinul ar putea rechiziționa fabricile belaruse și să le retehnologizeze pentru a produce materiale critice de care are nevoie armata rusă.”

Forțele rusești au folosit deja terenuri de antrenament din Belarus pentru a antrena trupele rusești, a precizat ISW. De asemenea, această țară a fost folosită ca rampă de atac pentru avioanele rusești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.