Italia anunță că 685.000 de migranți așteaptă să treacă marea din Libia

best auto leo vaslui


Rapoartele serviciilor de informații indică faptul că aproape 700.000 de migranți se află în Libia, așteptând ocazia de a pleca pe mare spre Italia, a declarat duminică un lider din partidul Frații Italiei, al premierului Giorgia Meloni, însă un oficial ONU pentru migrație a declarat că acest număr nu este credibil.

Tommaso Foti, liderul Camerei inferioare a Parlamentului, a declarat pentru canalul de televiziune Tgcom24 că serviciile secrete italiene au estimat că 685.000 de migranți din Libia, mulți dintre ei aflați în tabere de detenție, sunt nerăbdători să traverseze Marea Mediterana centrală cu ambarcațiuni ale contrabandiștilor.

 

Meloni speră că o reuniune a Uniunii Europene, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, să genereze solidaritate concretă din partea  națiunilor UE în gestionarea numărului mare de migranți și solicitanți de azil care ajung în țările de pe malul Mediteranei, inclusiv în Grecia, Cipru, Malta și Spania, precum și în Italia.„Europa nu se poate uită în altă parte″, a declarat Foti.

În timp ce evaluarea serviciilor de informații a stârnit titluri alarmante în Italia, un purtător de cuvânt al Organizației Internaționale pentru Migrație a avertizat că această cifra pare să confunde numărul estimat de migranți din Libia cu cei care caută de fapt să se îndrepte de acolo spre Europa.

„Această cifra pare a fi o estimare, pe care o dăm și noi, a prezenței totale în Libia″, a declarat Flavio Di Giacomo pentru The Associated Press.Dar din acest număr „doar o parte mică vrea să plece și doar și mai puțini reușesc să plece” spre Europa, a spus Di Giacomo.

De exemplu, mulți migranți din Libia provin din Niger și Ciad, două națiuni africane aflate la granița sudică a Libiei, și în cele din urmă se întorc în țările lor de origine, a spus el.

Estimarea serviciului italian de informații „este ultima dintr-o lungă serie de alarme pe care le-am văzut în ultimii 10, 12 ani, care s-au dovedit a fi greșite″, a spus Di Giacomo. „Această cifra nu pare a fi absolut credibilă”.

Aproximativ 105.000 de migranți au ajuns în Italia pe mare în 2022. De la începutul acestui an și până la 10 martie, au sosit aproximativ 17.600, inclusiv câteva mii care au debarcat în porturile italiene în ultimele zile. Acest număr este aproximativ triplu față de cel înregistrat în aceeași perioada în fiecare dintre cei doi ani anteriori, deși pandemia COVID-19 ar fi putut duce la mai puține călătorii. Pază de coasta a Italiei a declarat că a salvat peste 1.000 de migranți în largul sudului țării în ultimele zile.

Alte sute de persoane au ajuns pe micuța insula italiană Lampedusa, la sud de Sicilia, după ce au pornit din Tunisia, potrivit autorităților. Având în vedere că insula are dificultăți în a se ocupă de atât de multe persoane sosite într-un timp scurt, autoritățile intenționează să transfere sute dintre acestea cu ajutorul bărcilor și al avioanelor către alte adăposturi temporare pentru solicitanții de azil. Duminică, alte trei cadavre au fost găsite în urmă naufragiului din 26 februarie, chiar în largul peninsulei italiene, ridicând numărul cunoscut de morți în acel dezastru la 79 de migranți, a anunțat televiziunea de stat italiană. O ambarcațiune din lemn care plecase din Turcia s-a izbit de un banc de nisip pe o mare agitată în largul unei plaje din Calabria, vârful peninsulei italiene.

Au existat 80 de supraviețuitori, iar un număr nedeterminat de persoane ar fi fost date dispărute și presupuse moarte. Guvernul lui Meloni a respins criticile potrivit cărora pază de coasta ar fi trebuit să fie trimisă să salveze pasagerii vasului atunci când nava a fost observată prima dată mai departe de coasta.De ani de zile, Italia a încercat, cu succes limitat, să determine Libia să oprească lansarea spre țărmurile italiene a bărcilor de pescuit și a bărcilor pneumatice nepotrivite ale traficanților de persoane. Guvernele italiene au instruit și echipat pază de coasta libiană.

Dar traficanții din spatele rețelelor de contrabandă continuă să opereze în mijlocul factiunilor politice și militante aflate în conflict din Libia. Organizația Internațională pentru Migrație și grupurile umanitare spun că pasagerii ale căror ambarcațiuni sunt respinse de pază de coasta libiană sunt adesea trimiși în tabere de detenție, unde riscă să fie supuși la abuzuri, inclusiv tortură, până când familiile lor strâng suficienți bani pentru că migranții să poată pleca din nou pe mare.Guvernul lui Meloni a îngreunat sarcina organizațiilor umanitare care operează ambarcațiuni de salvare de a efectua multe șalvari în apele din largul Libiei, adoptând reguli care obligă navele să debarce migranții în porturile din nordul Italiei, întârziind întoarcerea lor pe mare.

Oricât de mulți migranți ar pleca de fapt din Libia pe bărcile contrabandiștilor, „este un flux umanitar îngrijorător, deoarece oamenii mor pe mare″, a declarat purtătorul de cuvânt al OIM, Di Giacomo.

Agenția ONU pentru migrație estimează că aproximativ 300 de persoane au murit în acest an, sau au fost date dispărute și presupuse moarte, după ce au încercat să traverseze periculoasă ruta centrală a Mediteranei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.