Janet Yellen: O intrare în incapacitate de plată a SUA ar provoca „o criză financiară globală”

best auto leo vaslui

O intrare în incapacitate de plată a datoriei americane „ar provoca cu siguranță o recesiune în Statele Unite și ar putea duce la o criză financiară globală”, a avertizat vineri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un interviu acordat CNN.

Secretarul Trezoreriei a făcut aceste declarații din Dakar (Senegal), unde a început o călătorie de zece zile pe continentul african, care va include și Zambia și Africa de Sud.

Statele Unite au atins vineri plafonul datoriei, stabilit de Congres la peste 31.000 de miliarde de dolari, iar pentru moment aleșii nu au reușit să se pună de acord asupra unei majorări sau a unei suspendări a plafonului. Acesta nu este un eveniment neobișnuit în sine, deoarece plafonul a făcut obiectul unei intervenții legislative de 79 de ori din 1960.

Dar majoritatea republicană din Camera Reprezentanților vrea să folosească acest subiect pentru a face presiuni asupra democraților să reducă o serie de cheltuieli, inclusiv cele rezultate din programele puse în aplicare de la începutul mandatului președintelui Joe Biden, precum și impozitele.

În cazul unei situații de incapacitate de plată a SUA, „costurile noastre de împrumut ar crește și fiecare american și-ar vedea costurile lor urmând același curs”. „Dar, mai mult decât atât, incapacitatea de a face o plată, fie că este vorba de obligațiile noastre de plată a datoriei, de beneficiarii cheltuielilor sociale sau de armata noastră, ar provoca cu siguranță o recesiune în Statele Unite și ar putea duce la o criză financiară globală”, a declarat Janet Yellen.

„Ar afecta fără îndoială rolul dolarului ca monedă de rezervă folosită în tranzacțiile din întreaga lume. Mulți americani și-ar pierde locurile de muncă”, a insistat ea. Odată plafonul atins, Trezoreria SUA nu mai poate contracta împrumuturi, nici măcar pe termen scurt, pentru capital de lucru și a instituit o perioadă de suspendare a emisiunilor de titluri de creanță care va dura până în 5 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.