Joe Biden vine cu forțe proaspete – Se dorește suplimentarea trupelor americane în Polonia

best auto leo vaslui

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că preşedintele american Joe Biden va discuta despre o posibilă creştere a prezenţei trupelor americane în Polonia şi despre posibilitatea de a face „mai permanentă” această prezenţă.

„Suntem în proces de discuţie cu administraţia preşedintelui Biden despre posibilitatea de a face prezenţa (trupelor) lor mai permanentă şi de a le spori”, a declarat duminică premierul Mateusz Morawiecki la emisiunea „Face the Nation” de la CBS, întrebat dacă ar vreun indiciu din partea administraţiei Biden că SUA vor trimite în Polonia mai mulţi soldaţi.

Statele Unite şi-au consolidat prezenţa trupelor în Polonia înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022, iar SUA au în prezent circa 11.000 de soldaţi, pe bază rotaţională.

„Sunt foarte recunoscător, de asemenea, pentru trimiterea noilor sisteme Patriot şi a altor arme şi muniţii foarte moderne, pentru că şi acest lucru este, într-o oarecare măsură, un motiv pentru prezenţa soldaţilor, dar, desigur, cele două merg în tandem”, a mai spus Morawiecki.

Joe Biden a declarat în iunie anul trecut că Statele Unite vor înfiinţa un nou cartier general permanent al armatei în Polonia, ca răspuns la ameninţările ruseşti.

Preşedintele american va fi Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina vecină. Biden se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu aliaţii est-europeni şi va vorbi despre Ucraina într-un discurs public, însă nu intenţionează să treacă în Ucraina vecină, potrivit Casei Albe.

Întrebat dacă NATO vrea ca Ucraina să câştige acest război şi să recupereze inclusiv Crimeea, premierul polonez a spus că este „absolut sigur că aceasta este singura modalitate” prin care se poate restabili pacea şi stabilitatea. „Nu-mi pot imagina că Putin şi Kremlinul câştigă acest război, iar apoi că pacea şi stabilitatea domnesc în jurul nostru, deoarece însăşi natura Rusiei este de a cuceri alte ţări. Rusia a avut de fapt oarecum ce a fost mai rău în secolul al XX-lea – colonialism, imperialism, naţionalism – şi aceasta este natura „Russkii mir”, aşa cum o numesc ei (pacea rusească – n.r.), şi de aceea este un moment atât de critic în istoria noastră”, a explicat premierul Morawiecki.

Întrebat dacă (spre deosebire de preşedintele Macron) îşi menţine o părere enunţată anterior, anume că nu se poate negocia şi sta de vorbă cu Vladimir Putin, pentru că este un criminal, Mateusz Morawiecki a răspuns: „Tocmai m-am întors de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o platformă foarte importantă pentru a face schimb de opinii în prezent. Dar în 1938, a existat o altă Conferinţă de la Munchen, unde toţi liderii lumii occidentale au cedat în faţa lui Hitler şi au crezut că ei aduc pacea în ţările lor. Iar un an mai târziu, a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Putem, bineînţeles, să negociem, dar trebuie să fie în condiţiile şi conform definiţiei prezentate de ucrainenii înşişi. Depinde de ei să definească ce termeni şi condiţii pot fi acceptabile pentru a negocia cu Kremlinul”, a adăugat premierul polonez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.