Klaus Iohannis, somat să intervină după ce Ucraina a adoptat legea minorităților. Eugen Tomac: „Minoritatea ucraineană și refugiații de război primesc în prezent educație în limba ucraineană în România. Statul ucrainean are obligația să facă același lucru”

best auto leo vaslui


Europarlamentarul Eugen Tomac îi solicită Președintelui Klaus Iohannis să ia legătura cu Președintele Ucrainei, cât mai rapid posibil, după ce Rada Ucraineană a adoptat o nouă lege a educației care discriminează minoritatea românească din Ucraina, informează Bugetul.ro.

Acesta este de părere că atât timp cât refugiații ucraineni au parte de educație în limba maternă în România, statul ucrainean are aceeași obligație față de românii din Ucraina.

„Ce ție nu-ți place altuia nu-i face

Poziția românilor față de soarta crudă a ucrainenilor care au fugit din calea gloanțelor a fost una absolut corectă și admirabilă.
România a ajutat și trebuie să sprijine în continuare Ucraina în efortul său de a rezista războiului declanșat de Putin.

Ce nu înțelege însă Kievul este faptul că orice mișcare bruscă prin care încearcă, sub presiunea momentului, să-și impună o linie nouă, agresivă, îndreptată împotriva minorităților nu ajută cu nimic.

Ucraina a moștenit de la URSS o comunitate de aproape un milion de vorbitori de limba română. A refuza acestei comunități, care astăzi luptă, cot la cot cu ceilalți cetățeni ucraineni, dreptul de a se instrui în limba română este o eroare. Și este revoltătoare.

Președintele Iohannis, care provine la rându-i din sânul unei minorități naționale are obligația, în numele statului român, să acționeze imediat și să-i explice lui Zelensky că atât minoritatea ucraineană, cât și refugiații de război primesc în prezent educație în limba ucraineană în România. Iar statul ucrainean are obligația să facă același lucru.

Atât timp cât ucrainenii condamnă procesul sovietic de deznaționalizare și rusificare forțată, au obligația să nu uite că și românii au fost deznaționalizați, deportați și asimilați. Această politică trebuie să înceteze odată cu ieșirea de sub influența Moscovei.
Kievul trebuie să înțeleagă: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”, a transmis Eugen Tomac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.