Kurier: CAMPANIE împotriva OMV, în România

best auto leo vaslui

Având subtitlurile România /Răzbunare împotriva votului Schengen: vânzarea companiei de petrol și gaze Petrom către OMV, aprinsă de un foc puternic / Contractul de privatizare este disecat public, indignare despre clauza SUA /, cunoscuta publicistă austriacă, Andrea Hodoschek, scrie în prestigiosul ziar Kurier despre dezvăluirile legate de contractul Petrom-OMV, sub titlul: Campania împotriva OMV.

Vetoul Austriei împotriva intrării României în Schengen a provocat o mare indignare publică, în România. Deoarece interesul public pentru acest subiect a început să scadă, OMV, compania autohtonă de gaze, petrol și chimie, parțial deținută de către stat, trebuie să servească drept „răufăcător.“ Printr-o campanie negativă, fără precedent până acum, în România se polemizează public împotriva celei mai mari corporații, cotate la bursă din Austria. Găselnița este privatizarea companiei energetice românești „Petrom” cu rezervele sale uriașe de gaze. S-a petrecut în urmă cu 19 ani, dar aceasta nu face ca actualul atac puternic (OMV-Bashing) asupra OMV să nu continue. OMV a preluat, în 2004, majoritatea companiei gestionată odinioară păgubos de către stat pentru 1,5 miliarde de euro. Contractul de privatizare,  dintre Ministerul Economiei și Comerțului de atunci și OMV, a fost deferit presei, în aceste zile. De la începutul săptămânii, se relatează zilnic despre contractul de aproape 500 de pagini. Accentul este pus pe faptul că OMV-ul ar fi tras România pe sfoară, la vremea respectivă, fără milă. Campania culminează printr-o emisiune a postului de știri Realitatea.net. a cărui faimoasă prezentatoare Anca Alexandrescu face public, în fiecare zi, încă de la începutul săptămânii, în prime-time-ul serii, dezvăluiri despre contractul OMV-Petrom. Ea citează pasaje din contract, invită grupuri de jurnaliști să discute și telespectatorii să-și exprime opinia. Zilele trecute, ea a predat contractul Procuraturii Generale, făcând public demersul.

Afinitate cu Rusia?

Pe lângă acuzațiile conform cărora OMV ar fi profitat nerușinat de România, paragraful 4.1.5. al contractului este criticat în mod deosebit de aspru. Prin această clauză contractuală, România s-a angajat în mod explicit să nu promoveze vreo posibilă vânzare a acțiunilor deținte încă de stat (în prezent în jur de 20 %) în Statele Unite ale Americii sau să impună cotarea la bursă în Statele Unite ale Americii fără acordul OMV. Austriecii câștigaseră anterior cursa pentru Petrom, în dauna celor interesați din SUA. Articolul din contract, citat de moderatoare, are forța unei bombe politice. România a aderat la NATO pe 29.03.2004 iar contractul a fost semnat pe 23.07.2004. Astfel se crede în România că există un indiciu clar a prieteniei Austriei cu Rusia, mediată prin OMV.

Întrebat de către redactorul Kurier, Marius Ghilezan de la cotidianul „România liberă” și-a exprimat părerea că 20% din campanie este condusă din interese politice, 80% din cele economice. OMV-ul a făcut în ultimii ani în România multe greșeli, dând exemplul lobby-ului pentru modificarea codurilor fiscale în favoarea companiei. El bănuiește că la contractul OMV au fost adăugate ulterior și alte clauze, până în prezent necunoscute. Contractul inițial de privatizare, aniversat astăzi în România drept o mare dezvăluire, nu este chiar atât de secret. Ani de zile după semnarea contractului, documentul a fost a disponibil pe site-ul Petrom.

Oamenii bineinformați se așteaptă ca în viitorul apropiat să mai apară și alte contracte ale firmelor austriece din România, precum preluarea marii băncii Banca Comercială Română de către Erste Goup. Sau preluarea Băncii Agricole de către RBI (Raiffeisen Bank International) și achiziția companiei de asigurări Asirom de către Vienna Insurance Group (VIG).

Forțele naționaliste din România cer de mult timp ca privatizarea Petrom-ului să fie anulată. Se apreciază că statul ar putea plăti prețul de achiziție din dividentele companiei!

Petrom a fost restructurată de către fostul membru al consiliului de administrație, Johann Pleininger și este vaca de bani peșin (cash-cow) a concernului OMV Austria, profitul din România fiind estimat la două miliarde de euro, pentru 2022. OMV-Petrom va decide în curând asupra exploatării uriașului zăcământ de gaze Neptun Deep din Marea Neagră. „OMV a investit enorm de mult în Petrom și a transformat-o într-o companie modernă și de succes,“ spune purtătorul de cuvânt al grupului, Andreas Rinofner. Din 2005 până în 2021, OMV Petrom a investit în jur de un miliard anual și a contribuit cu două miliarde la bugetul de stat al României. OMV preferă mai de grabă să nu comenteze campania de presă din România.

Vaca de bani (Cash-cow): OMV-Petrom

OMV a preluat în 2004, sub conducerea lui Wolfgang Ruttenstorfer, majoritatea acțiunilor concernului de energie, Petrom, de la statul român. OMV a plătit peste 1,5 miliarde de euro, cea mai mare afacere internațională a vreunei companii autohtone de atunci. Comunismul și corupția distruseseră complet Petrom-ul. Dacă restructurarea ar fi eșuat, Petrom ar fi târât în prăpastie OMV-ul, pe atunci mult mai mic. Numărul de angajați a fost redus de la peste 60.000 la 8.000. Statul român deține în continuare 20,7 %, restul fiind listat pe bursă, încheie Andrea Hodoschek, în ziarul Kurier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.