Marius Budăi: Legea pensiilor speciale este jalon pentru cererea de plată nr 3 din PNRR, cererea de plată nr 2 nu are nicio legătură / Toate măsurile vor reduce numărul beneficiarilor de pensie de serviciu / Proiectul, finalizat în câteva săptămâni

best auto leo vaslui

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat duminică, într-o intervenţie la Digi24, că legea pensiilor speciale este jalon pentru cererea de plată nr 3 din PNRR, cererea de plată nr 2 nu are nicio legătură astfel că nu există riscul pierderii banilor europeni. El a comentat raportul Băncii Mondiale, arătând că se spune foarte clar din raport că toate măsuri vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensia de serviciu. ”Probabil în câteva săptămâni vor avea proiectul gata şi aprobat în Parlament”, a mai spus Marius Budăi.

”Eu nu cunosc costul pensiilor militare, nu sunt la Ministerul Muncii. De altfel, niciuna din aceste legi nu este apanajul Ministerului Muncii, fiecare minister are în coordonare aceste legi. (..) Eu am studiat raportul Băncii Mondiale, cu siguranţă trebuie să îl studiem amănunţit, să fim foarte atenţi la acest raport”, a spus ministrul Muncii.

Marius Budăi a precizat că ”pensiile speciale nu sunt pentru tranşa doi din PNRR ci pentru tranţa trei, pentru cererea de plată numărul 3”.

”Această lege este jalon pentru cererea de plată nr 3 din PNRR, cererea de plată nr 2 nu are nicio legătură cu acest subiect”, a spus Budăi, precizând că acest raport al Băncii Mondiale începe o analiză a proiectului existent privind pensiile speciale.

”Raportat la prevederile din PNRR, două concluzii sunt extrem de importante pentru noi, cei care am lucrat la acest proiect. În primă fază, se spune foarte clar din raport, toate măsurile vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensia de serviciu şi vor creşte ponderea pensiilor acestora, ca urmare a contribuţiilor plătite, ceea ce întăreşte alinierea prestaţiilor la principiul contributiv”, a afirmat Marius Budăi.

 

 

Ministrul Muncii a arătat că aceste scenarii trebuie discutate cu Comisia Europeană, însă în cadrul Guvernului s-a aprobat un memorandum în care toate ministerele de linie care au în coordonare legea pensiilor speciale, de la Ministerul Apărării şi până la Justiţie, Interne şi Transporturi, să discute, sub coordonarea premierului, acest raport şi apoi să continue discuţiile şi cu Comisia Europeană.

”Probabil în câteva săptămâni vor avea proiectul gata şi aprobat în Parlament”, a mai spus Marius Budăi.

Experţii Băncii Mondiale propun, într-un raport a cărui sinteză a fost prezentată de Ministerul Muncii, patru scenarii cu privire la pensiile civile de serviciu, acestea fiind: eliminarea imediată a tuturor acestor beneficii, îngheţarea pensiilor de serviciu, stabilirea unui nou plafon de referinţă pentru pensionarii nou intraţi în sistem şi reformarea tuturor acestor pensii.

”Cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu”, arată datele făcute publice de Ministerul Muncii, acestea subliniind că „pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete.

 


sursa:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.