Ministrul PSD care sună sau abordează femei noaptea. Una dintre ele îi e colegă de partid. „Vrea să fie macho man”

best auto leo vaslui

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a provocat două episoade care au alertat PSD, partidul său. Întâi, în august 2022, la un hotel din Olimp, el a sunat o deputată noaptea, susţin surse concordante din partid. Soţul acesteia a fost nevoit să coboare la recepţie pentru a interveni, relatează Libertatea.

Acest „incident” nu a fost singular. În ianuarie 2023, la Hotelul Mara din Sinaia, Budăi a provocat un episod asemănător, tot la adresa unor femei. În ambele cazuri, sursele spun că ministrul consumase alcool.

Libertatea a încercat să ia legătura cu ministrul Budăi, dar acesta nu a răspuns întrebărilor ziarului. Miercuri, acesta a evitat să se intersecteze cu jurnaliştii la Parlament.

Şefii PSD ştiu de aceste incidente, dar nu au făcut nimic. Surse din partid spun că Marcel Ciolacu i-a cerut „să înceteze să mai bea”.

În luna august, după ce a consumat alcool, ministrul Marius Budăi a sunat noaptea o deputată PSD, colegă de partid, care era cazată în acelaşi hotel. Momentul a fost relatat de mai multe surse concordante, sub protecţia anonimatului.

Primul derapaj

La finele lunii august a anului 2022, PSD a organizat mai multe evenimente în staţiunea Olimp pentru a pregăti sesiunea parlamentară din toamna lui 2022. Invitaţi erau toţi senatorii şi deputaţii, miniştrii şi conducerea PSD.

Ministrul, potrivit surselor din partid, a consumat alcool în prima seară a evenimentului, în noaptea de 29 august spre 30 august, și „se afla în stare de ebrietate” când s-a decis să sune o colegă de partid.  Deputata PSD nu era singură în camera de hotel, ci împreună cu soțul său, cu care venise la evenimentul de la mare. Văzând „insistența” ministrului, soțul deputatei a reacționat și a avut „o discuție aprinsă cu ministrul Budăi”, la parterul hotelului, potrivit mai multor martori oculari. Ei au refuzat să apară cu nume și prenume, dar au acceptat să devină public ceea ce au văzut.

„Momentul a fost jenant, Budăi încerca să fie macho man, iar deputata era cu soțul ei în cameră. Nu era pentru prima dată când avea un astfel de comportament, mai ales când bea, dar aici s-a trezit că dă peste un bărbat. Deputata nu avea nicio vină, totul a fost extrem de delicat”, povestește un membru PSD care a fost prezent în momentul confruntării dintre soțul deputatei și ministrul muncii. Libertatea a discutat și cu deputata, însă nu vom face public conținutul dialogului.  Vom proteja, așadar, numele femeilor abordate de ministrul în vârstă de 50 de ani, dar vom face publice toate celelalte detalii, locurile, datele, participanții și faptele. „Ce ar putea face o femeie, dacă nu a făcut conducerea partidului nimic?”

„Discuția cu soțul doamnei deputat a fost destul de aprinsă. Foarte aprinsă”, a rememorat un alt social-democrat prezent la Olimp. Ministrul a fost obligat să ceară scuze și s-a comportat ulterior de parcă nu s-a întâmplat nimic, spun colegii săi. Marcel Ciolacu a plecat de la evenimentele de la Olimp din prima zi, 29 august, din cauza stării de sănătate a mamei sale, care ulterior a decedat. Președintele PSD a fost informat despre episod. Marcel Ciolacu i-a cerut „să înceteze să mai bea”.

„Deputata a fost deranjată de modul în care s-a comportat Budăi. Dar nu a dorit să facă valuri în partid, mai ales că nimeni nu l-a sancționat pe Budăi după comportamentul grosolan. Ce câștiga dacă ieșea public să spună ce a făcut Budăi? A preferat să lase lucrurile așa, ca întregul partid să spună că totul a fost o neînțelegere din cauză că ministrul era băut. Ce ar putea face o femeie, dacă nu a făcut conducerea partidului nimic? Risca mai mult dacă spunea public”, a comentat unul dintre social-democrații care au urmărit derularea evenimentelor în zilele următoare. Incidentul a fost confirmat de social-democrații cu care Libertatea a discutat, dar nimeni nu vrea să-și asume public. Nicio altă reprezentantă a conducerii PSD de sex feminin nu a reacționat în acest caz. Toată cearta a ajuns să fie cunoscută rapid în tot partidul.

Derapaje ale ministrului și la evenimentul PSD de la Sinaia, ianuarie 2023

Câteva luni după evenimentul de la Olimp, ministrul Budăi a fost monitorizat mai atent de conducerea PSD pentru a vedea dacă și-a schimbat comportamentul și mai are derapaje pe fondul consumului de alcool. La următorul eveniment major organizat de partid, înaintea debutului sesiunii parlamentare din 2023, miniștrii, deputații, senatorii s-au reunit, la finalul lunii ianuarie, alături de conducerea PSD la Hotelul Mara din Sinaia. Comportamentul ministrului nu s-a schimbat foarte mult. La Sinaia, „ministrul s-a îmbătat din nou”, spun surse din partid pentru Libertatea.

„Era foarte beat. Nu știu dacă băuse mult sau nu ține la băutură, dar arăta ca un om foarte beat”, spune o sursă participantă la eveniment. „Problema majoră nu este că se îmbată, că asta putem face cu toții, ci că nu se mai controlează. Iar când se îmbată începe să dea telefoane, începe să vorbească urât sau să aibă gesturi nepotrivite”, relatează surse participante la reuniunea de la Sinaia. De data aceasta, ministrul „băut”, după cum spun cei prezenți, a avut derapaje verbale și fizice la adresa altor două femei. În primul caz a folosit cuvinte injurioase, în timp ce a doua oară a avut gesturi „deranjante și nepotrivite”.  De fiecare dată a fost atenționat, de către cei din jur, că „a depășit limita”. Scuza partidului a fost, încă o dată, că ministrul „a fost băut și că a prezentat scuze pentru comportamentul deplasat”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.