Moldovenii nu au chef de război – Aproape jumătate din cetățeni NU ar apăra Moldova cu arma în mâini, dacă Rusia ar ataca

best auto leo vaslui

În cazul unui război de apărare împotriva invaziei Rusiei sau a armatei transnistrene, aproape jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova ar rămâne fără nicio reacție, relevă un sondaj realizat telefonic, în ianuarie curent, de CBS Research, la comanda ONG-ului WatchDog.

Aproximativ 46% dintre cei intervievați au spus franc că nu ar pune mâna pe armă să apere R. Moldova, în cazul unei eventuale invazii a Rusiei sau armatei transnistrene.

Doar 23,6% au spus că ar apăra cu arma în mâini independența și integritatea Republicii Moldova.

În același timp, 33,8 la sută spun că Republica Moldova ar trebui să se apere în cazul unui atac al Federației Ruse, iar 29% optează pentru „predarea necondiționată”.

Aproape 10 la sută ar insista în fața atacatorilor că R. Moldova este „neutră”.

Majoritatea moldovenilor consideră că Ucraina are dreptate în conflictul pornit de Vladimir Putin, însă 18,9% sunt de partea Rusiei.

Peste 24 la sută din respondenți spun că nici Ucraina, dar nici Rusia nu au dreptate.

De asemenea, 25,1% cred că Putin poartă vina pentru provocarea acestui război la granița R. Moldova, iar 17,7% afirmă că SUA.

Urmează Federația Rusă – 17%, conducerea Ucrainei – 11,8% și NATO – 9%.

Deși mai multe posturi rusești au fost închise în R. Moldova, cetățenii par să se informeze de la mijloacele de informare de propagandă. Astfel, 54,8% dintre moldoveni cred în narativul că Rusia ar lupta de fapt cu NATO și nu cu armata Ucrainei.

Peste 40% spun cred că populația rusofonă din Ucraina ar fi fost supusă discriminării și genocidului.

Totodată, mai mult, 36,4% dintre respondenții cred că NATO și UE înarmează Republica Moldova pentru a o atrage în război împotriva Rusiei.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 26 ianuarie curent, pe un eșantion de 1 001 respondenți. Marja de eroare a cercetării sociologice este de 3,1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.