Nopțile fierbinți vor crește rata mortalității până în 2100

Nopțile excesiv de calde cauzate de încălzirea globală vor crește rata mortalității până la sfârșitul secolului al XXI-lea. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, care au publicat rezultatele studiului în revista The Lancet Planetary Health
Cercetătorii au estimat decesele în timpul valurilor de căldură în 28 de orașe din China, Coreea de Sud și Japonia între 1980 și 2015. De asemenea, au luat în considerare două scenarii de schimbări climatice care acoperă perioada 2015-2100, care prevăd o reducere puternică (SSP126) și o reducere moderată (SSP245) a emisiilor de carbon.
Oamenii de știință au calculat, de asemenea, o măsură numită excesul de noapte caldă (HNE), care măsoară suma temperaturilor calde pe timp de noapte.
În primul scenariu, frecvența nopților toride pe an crește cu 67,4 la sută, iar în al doilea la 75,6 la sută, HNE urcând de la 20,4 (în 2010) la 39,7 grade Celsius (în 2090), iar cu o reducere strictă, această cifră. se va ridica la 31 de grade Celsius.
Faptul că oamenii vor fi expuși la temperaturi ridicate și mai lungi noaptea contribuie la tulburări mai grave ale fiziologiei somnului. Acest lucru duce la perturbarea sistemului imunitar, un risc crescut de boli cardiovasculare, inflamație cronică și tulburări mentale.
Autorii au arătat că nivelurile de HNE afectează semnificativ riscul de deces, care poate fi cu până la 50 la sută mai mare în zilele cu nopți calde decât în zilele cu nopți răcoroase. În general, din cauza schimbărilor climatice, intensitatea nopților calde va crește de o dată și jumătate până la sfârșitul secolului, în timp ce ponderea relativă a mortalității datorate căldurii pe timp de noapte va crește la 3,58 la sută în scenariul SSP126 și la 5,79. procente în scenariul SSP245.