NYT a aflat despre teama autorităților americane pentru colapsul piețelor urmând exemplul Marii Britanii

best auto leo vaslui


Ziarul scrie că oficiali de la Fed, Trezoreria și Casa Albă iau legătura cu economiștii și află dacă bursa americană este capabilă să reziste la șocuri similare cu cele vândute pe piețele britanice.
Reprezentanții Federal Reserve System (FRS), ai Trezoreriei și ai administrației prezidențiale americane apelează la specialiști, temându-se de o prăbușire a bursei americane, similar vânzărilor de pe platformele de tranzacționare britanice, relatează The New York Times, citând surse.

„Fed, Trezoreria și Casa Albă încearcă să descopere dacă Statele Unite ar putea experimenta propriile tulburări și prăbușirea pieței care ar putea afecta gospodăriile și ar putea îngreuna lupta împotriva inflației ridicate”, se arată în publicație.
Potrivit publicației, pentru a evalua probabilitatea de prăbușire, statul a atras experți de pe Wall Street și experți internaționali. Potrivit interlocutorilor ziarului, estimările obținute indică riscurile unui colaps puternic, deși un astfel de scenariu este considerat improbabil în viitorul apropiat. „Există multă anxietate pe piețe și toată lumea spune că se pare că ceva este pe cale să se spargă”, a spus economistul Piper Sandler, Roberto Perli. Potrivit acestuia, este destul de logic ca oficialii să verifice situația.

NYT scrie că reprezentanții Fed, atunci când comunicau cu experții de piață, au întrebat despre trei scenarii negative pentru desfășurarea evenimentelor. În special, aceștia au fost interesați de prezența în SUA a unui grad de investiție similar fondurilor de pensii britanice, care s-ar putea confrunta cu o amenințare semnificativă și subestimată.

În plus, departamentul dorea să știe cât de grav ar putea afecta problemele din economiile altor țări sistemul financiar american, de exemplu, prin incitarea celor mai mari creditori ai țării să înceapă să cumpere sau să vândă în mod activ datoria guvernamentală a SUA.

La o săptămână după ce Liz Truss a preluat oficial funcția de prim-ministru al Marii Britanii, Trezoreria a anunțat măsuri masive de dereglementare și stimulare a economiei în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (aproximativ 50 de miliarde de dolari). Planul s-a concentrat în primul rând pe reduceri de taxe. În special, s-a planificat reducerea impozitului pe profit de la 25 la 19%, reducerea impozitului pe venit la același 19%, eliminarea cotei de impozitare de 45% pe venitul excedentar al celor mai bogați britanici, anularea creșterii ratei contribuțiilor obligatorii de asigurare. cu 1,25 puncte procentuale. Pentru a finanța o astfel de creștere bruscă a costurilor trebuia să fie în detrimentul fondurilor împrumutate.
Cu toate acestea, în ziua în care planul a fost anunțat, bursele au început să intre în panică. Randamentul „gilts” britanici (obligațiuni de stat) la 10 ani a ajuns la 4,5% în câteva ore, în timp ce la sfârșitul lunii august era de 2,6%, iar valoarea de piață a acestor titluri, respectiv, a scăzut. Au fost atacate activele băncilor și fondurilor de pensii care dețineau o varietate de titluri britanice. Pe 28 septembrie, Banca Angliei a fost nevoită să anunțe începerea unui program de cumpărare de obligațiuni guvernamentale în valoare totală de până la 5 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de dolari) zilnic până pe 14 octombrie.

După eșecul inițiativei economice, Truss a anulat majorarea plănuită a impozitelor și l-a concediat pe Cancelarul Finanței Quasi Kwarteng. Cu toate acestea, o săptămână mai târziu, peste o sută de deputați au fost în favoarea organizării unui vot de cenzură, a scris Daily Mail. Mai mulți membri ai parlamentului i-au cerut public premierului să demisioneze. Potrivit inews (anexă la ziarul The Independent), printre candidații la funcția de prim-ministru, unii parlamentari îl propun pe ministrul Apărării, Ben Wallace.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.