Oamenii de știință au descoperit efecte neobișnuite ale tratamentului pentru depresie
Cum afectează tulburarea creierul?

Pacienții cu tulburare depresivă majoră își pot „recabla” creierul în decurs de câteva săptămâni cu tratament pentru această tulburare, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la Colegiul European de Neuropsihofarmacologie. Lucrările oamenilor de știință au fost prezentate la Congresul anual al Consiliului.
Anterior, oamenii de știință au descoperit că depresia majoră este asociată cu modificări ale volumului de substanță cenușie și albă. În plus, la persoanele care suferă de tulburare, activitatea amigdalei, care afectează experiențele emoționale, este crescută, în timp ce hipocampul (responsabil de învățare și memorie) și ganglionii bazali (implicați în procesarea emoțiilor) arată dimpotrivă. o scădere a activității.
Potrivit oamenilor de știință, există o legătură puternică între structura creierului uman și depresie. Dacă această relație este manipulată, diagnosticul și tratamentul tulburării pot fi îmbunătățite.
Într-un nou studiu, cercetătorii au efectuat scanări RMN pe 109 pacienți cu tulburare depresivă pentru a obține date despre creierul lor. Voluntarii au fost apoi tratați fie cu terapie electroconvulsivă sau psihologică, fie cu antidepresive. La șase săptămâni de la prima scanare, pacienții au fost supuși din nou RMN. Rezultatele înainte și după au fost apoi comparate cu rezultatele RMN ale creierului de la 55 de participanți sănătoși.
Descoperirile sugerează că pacienții cu cea mai mare îmbunătățire a simptomelor au avut și cele mai mari modificări structurale la nivelul creierului. După șase săptămâni, comunicarea între neuroni din anumite părți ale creierului lor a crescut, aceste efecte fiind independente de alegerea tratamentului.