Olanda: Partidul fermierilor ar putea fi marele câştigător al alegerilor provinciale

best auto leo vaslui

Circa 13 milioane de olandezi sunt chemaţi miercuri la urne pentru a alege parlamentele din cele 12 provincii ale Regatului Ţărilor de Jos, într-un scrutin care ar putea destabiliza guvernul premierului Mark Rutte şi ar putea fi în schimb un succes major pentru o formaţiune politică agrară, relatează dpa, scrie Agerpres.

Scrutinul de miercuri va stabili indirect şi componenţa Senatului, camera superioară a parlamentului naţional.

Conform sondajelor de opinie, coaliţia de centru-dreapta a lui Rutte va suferi pierderi importante, în schimb se prefigurează un avans al partidelor cu orientare mai puternică de dreapta.

În consecinţă, rezultatul acestor alegeri ar putea decide viitorul actualei coaliţii, iar politicienii nu exclud o criză guvernamentală în cazul în care coaliţia pierde sprijin în Senat.

Mark Rutte este şef al executivului olandez din 2010, aminteşte dpa.

La nivel local, provinciile sunt cele care decid politicile în domeniul construcţiilor de drumuri şi transporturi, precum şi în privinţa protecţiei mediului şi a construcţiei de locuinţe.

Una din principalele probleme ale campaniei electorale înaintea scrutinului de miercuri a reprezentat-o nemulţumirea fermierilor faţă de reglementările de mediu propuse de guvern pentru reducerea nivelului de emisii de oxizi de azot. Formaţiunea populistă BBB(BoerBurgerBeweging, Mişcarea Fermier-Cetăţean) respinge aceste planuri şi ar putea fi marele câştigător al alegerilor.

Weekendul trecut, mii de agricultori au protestat la Haga, iar militanţi pentru climă au blocat o şosea principală din oraş, făcând apel la oprirea subvenţionării combustibililor fosili.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07:30 (06:30 GMT), primele previziuni ale rezultatelor fiind aşteptate după închiderea urnelor, la ora 09:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.