Parlamentarii așteaptă explicații de la ASF în legătură cu problemele găsite la Euroins. „Ce s-a întâmplat la City, Carpatica și Astra nu trebuie să se repete”

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, liberalul Nicolae Neagu, spune că era la curent cu problemele de la Euroins, în urma unei discuții informale pe care a avut-o recent cu șeful ASF, Nicu Marcu. Îngrijorați de perspectiva unui nou faliment pe piața asigurărilor, mai mulți parlamentari vor să cheme la raport conducerea ASF.
Informațiile despre neregulile identificate de ASF de la Euroins erau cunoscute și în Parlament, chiar dacă la nivel informal și într-un cerc restrâns. Libertatea a dezvăluit că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să depună o plângere penală împotriva conducerii Euroins pentru că nu a declarat numărul real de dosare aflate în instanță în scopul de a nu fi obligată să pună deoparte banii necesari pentru aceste dosare. Oficial, niciun document referitor la acest caz nu a ajuns de la ASF în Parlament. Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, Nicolae Neagu (PNL) a declarat pentru Libertatea că a avut o discuție privind Euroins cu șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, înainte de apariția articolului.
„I-am spus: «atenție la piața de asigurări și sper ca lucrurile să nu intre în turnura trecută (ca la falimentul City Insurance – n.r.)». O discuție cu Nicu Marcu am avut-o în cadru informal. I-am cerut să fie extrem de atent. Au existat suspiciuni și urma să depună plângere cu caracter penal pentru ca nu cumva situația să o ia în zone necontrolate”, a dezvăluit Neagu.
Senatorul PNL admite că „există un risc în piață”, deoarece există „o problemă la Euroins” și a cerut conducerii ASF să spună dacă are nevoie de vreo modificare legislativă pentru a-și eficientiza activitatea.
Comisiile de buget-finanțe din cele două Camere controlează activitatea ASF. Se ia în calcul convocarea conducerii ASF pentru explicații în fața comisiilor reunite, conform mai multor parlamentari consultați de Libertatea.
Radu Oprea (PSD): „ASF-ul își face treaba mai bine decât în anii trecuți” Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD și membru în Comisia de buget din Senat, consideră necesară o astfel de discuție. „Este bine că ASF-ul își face treaba, este bine că au constatat nereguli și că merg până la plângere penală, este un lucru bun. În piața asigurărilor, prețul RCA ne afectează pe mulți dintre noi. Este o zonă de interes pentru Parlament”, a declarat senatorul PSD.
Oprea reamintește că președintele ASF este propunerea PNL, chiar dacă la momentului votului a fost susținut și de PSD și UDMR, și adaugă că trebuie verificat dacă ASF își face treaba „așa cum scrie în lege”. „Au existat raportări false în cazul City Insurance. ASF ne-a arătat că erau firme de audit de prim rang la nivel global care au spus că există banii. ASF trebuie să fie atent, să verifice fiecare informație de două ori. În cazul City Insurance, ASF a fost păcălit. Am constatat după primele falimente că ASF și-a schimbat atitudinea și au fost mai riguroși”, subliniază Oprea, care nu avea informații despre problemele identificate de ASF la Euroins.

„Este o problemă a ASF și a Parlamentului. În Comisia de buget-finanțe, ASF-ul are spatele asigurat. Mie nu mi se răspunde la întrebările adresate ASF, mi se dau răspunsuri în bătaie de joc. I-am dat în judecată și am câștigat procese cu ei să îmi dea diferite răspunsuri. Comisia de buget-finanțe nu și-a făcut niciodată treaba de control asupra instituțiilor și nici instituțiile nu sunt tratate serios, ci ca niște sinecuri. Parlamentul ține spatele ASF-ului, iar ASF-ul ține spatele firmelor de asigurare”, spune Năsui pentru Libertatea.
Poziția sa este că ASF ar trebui desființată ca instituție, deoarece este „prea putredă” și reînființată. Florin Cîțu: „Nu poți greși la infinit în aceeași speță” Florin Cîțu, senator PNL, crede, la rândul său, că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară trebuie să vină să dea explicații în Parlament. Fostul premier spune că, după falimentul City Insurance, conducerea ASF nu se poate spăla pe mâini și în cazul problemelor de la Euroins. „Nu poți greși la infinit în aceeași speță”, subliniază el.
Membru în Comisia de buget-finanțe, Cîțu atrage atenția asupra fenomenului cunoscut, dar perpetuat: partidele nominalizează în aceste funcții oameni fără multă experiență, dar cu susținere politică.
O posibilă soluție avansată de senatorul PNL este ca mai mulți jucători să fie lăsați pe piață. În prezent, ASF stabilește dacă o firmă de asigurări poate intra pe piață. „Vor o piață mai mică, pe care să o controleze. Trebuie să permitem mai multor companii să intre pe piață și să fie mai multă transparență”, este poziția lui Cîțu. Nicu Marcu a fost ales președinte al ASF pe 24 iunie 2020 cu votul a 340 de parlamentari. El a fost prezentat ca propunerea PNL pentru această funcție, dar a primit și susținerea celorlalte partide. Marcu nu beneficiază de un mandat întreg de cinci ani, ci a preluat un rest de mandat după ce fostul șef al ASF, Leonardo Badea, a plecat la Banca Națională în 2019. Mandatul lui Marcu expiră în toamna lui 2023, dar este luat în calcul pentru menținere în funcție, potrivit informațiilor Libertatea.
sursa:libertatea.ro