Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, despre dosarul stimulatoarelor cardiace reimplantate: Este inadmisibil / Loveşte în temelia încrederii în corpul medical / Aceste cazuri nu trebuie să existe, dar nu trebuie generalizat

best auto leo vaslui

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, afirmă că este inadmisibil ca un medic să recurgă la astfel de acţiuni, referindu-se la cazul cardiologului care ar fi reimplantat pacienţilor stimulatoare prelevate de la cadavre. ”Acest caz loveşte în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”, afirmă medicul, apreciind că astfel de cazuri nu ar trebui să existe, transmite news.ro.

”Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a transmis, duminică, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

Aceasta a precizat că nu cunoaşte detalii despre dosarul stimulatoarelor reimplantate, dar a văzut cum ”şi acest caz loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”.

”Poziţia mea este tranşantă în această situaţie: dacă, bineînţeles, justiţia va confirma existenţa faptelor prezentate în spaţiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni. NU este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, a mai transmis medicul.

Cătălina Poiană mai spune că medicul trebuie să îşi exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul.

”Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai transmis edicul.

Aceasta face apel, însă, la opinia publică ”să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

”Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic”, a mai transmis Poiană.

Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Uneori, operaţiile nu erau necesare, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.