Producătorii de ulei, unt și zahăr, bănuiți că au convenit să crească prețurile artificial. Consiliul Concurenței verifică 13 companii din domeniu

best auto leo vaslui

Producătorii de ulei, unt și zahăr sunt bănuiți că s-au înțeles între ei să majoreze artificial prețurile profitând de creșterea inflației. Consiliul Concurenței anunță că a pornit investigații împotriva a 13 firme care produc sau comercializează astfel de produse. În ultimele luni prețurile la unt, zahăr și ulei au crescut și cu 50 de procente.

În luna februarie, datele Institutul Național de Statistică arăta creșteri de prețuri la zahăr aproape 63%, unt 45%, ulei 30%.

De pildă, în prezent, prețurile la unt pornesc de la 13-14 lei pentru 200 de grame și pot ajunge până la 30 de lei pentru cele mai scumpe sortimente.

Un litru de ulei pornește în medie de la 7 lei și poate ajunge la peste 12 lei.

De asemenea, kilogramul de zahăr pornește de la 6 lei.

„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creşterea inflaţiei, şi s-au înţeles să crească suplimentar preţurile de vânzare pentru unele produse, obţinând, astfel, profituri mai mari, nemeritate”, spune preşedintele Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu subliniază:

„Dacă vom constata acest gen de practici, le vom sancţiona drastic”.

Inspectorii de la Consiliul Concurenței au mers în controale inopinate la sediile mai multor firme.

Printre altele au fost ridicate mai multe documente, arată comunicatul Consiliului Concurenței.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii care să ducă la creșterea prețurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.