Rareș Bogdan se așteaptă ca Zelenski să modifice legea – Adio, educație în limba română în Ucraina

best auto leo vaslui

Eurodeputatull PNL Rareş Bogdan s-a pronuțat la rândul său pe tema legii educației votate de Parlamentul de la Kiev, fără o consultrare prealabilă a Comisiei de la Veneția.

Proiectul de lege limitează accesul minorităţilor la educație în limba maternă, astfel că Rareș Bogdan consideră că președintele Volodimir Zelenski mai are timp să ceară modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăţa în limba maternă, având în vedere că legea nu a fost promulgată.

„Ei bine, nu! Parlamentul de la Kiev a votat pe 13 Decembrie a lege a educaţiei care limitează accesul minorităţilor la şcoală în limba maternă. Este nedrept şi jignitor. Se menţin prevederile legii din 2017 care limitează accesul la educaţie al minorităţilor. Se stipulează ca, după clasele primare, se introduc cote proporţionale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecţie în ucraineană şi termină liceul fără sa aibă competente solide in limba maternă. Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiaţi membri ai familiilor lor, şi-au dat cămaşa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit”, a scris Rareş Bogdan, pe Facebook.

„De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”, se precizează într-un comunicat oficial transmis de MAE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.