Reprezentanții Armatei Serbiei au înmânat KFOR cererea oficială de a reintra în Kosovo. Video.

best auto leo vaslui
NATO soldiers serving in the peacekeeping mission in Kosovo (KFOR) inspect a road barricade set up by ethnic Serbs near the town of Zubin Potok on December 11, 2022. – Hundreds of ethnic Serbs erected barricades on a road in northern Kosovo on Saturday, blocking the traffic over the two main border crossings towards Serbia, police said. Trucks, ambulance cars and agricultural machines were used as roadblocks, heightening recent tensions which included explosions, shootings and an armed attack on a police patrol which saw one ethnic Albanian police officer wounded. (Photo by Armend NIMANI / AFP) (Photo by ARMEND NIMANI/AFP via Getty Images)

Reprezentanții Armatei Serbiei au înmânat omologilor de la KFOR cererea oficială de a reveni în Kosovo, după ce Guvernul de la Belgrad a luat hotărârea în acest sens, în seara de joi.

Belgradul face apel la rezoluția ONU 1244, cu privire la Kosovo, care prevede în anexă, că forțele sârbe se pot întoarce pe teritoriul provinciei, în limita a 1.000, pentru a păzi patrimoniul sârbesc.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat joi seară că decizia a fost luată în unanimitate și are rol reducerea tensiunilor. Cu toate acestea, Vucici a adăugat că nu crede că solicitarea va fi acceptată de KFOR, forța multinațională de menținere a păcii, condusă de NATO.

Conform B92, sârbii din nordul Kosovo au ajuns în a șaptea zi de proteste, iar tensiunile nu s-au calmat. Se pare că autoritățile de la Priștina au arestat un nou etnic sârb, fost membru al Poliției Kosovo.

Reamintim că  la începutul lunii noiembrie, etnicii sârbi s-au retras din toate instituțiile Kosovo.

Acum câteva zile, autoritățile de la Priștina au escaladat conflictul, după ce au trimis forțe de poliție înarmate în nordul majoritar sârbesc. Conform înțelegerii dintre Belgrad și Priștina, mediată de UE, aceste forțe ar fi trebuit trimise doar cu acordul comunității sârbe.

În același timp, Kosovo a trimis o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană. Cum între membrii acestui for sunt cinci țări – între care și România – care nu recunosc autoproclamata independență a acestei provincii, șansele de primire în UE sunt cvasi-nule pentru Kosovo.

Sursa: r3media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.