România a livrat echipamente militare Ucrainei din a patra zi de război, costurile fiind rambursate parţial de UE

best auto leo vaslui

Un document al Ministerului Apărării Naţionale, obținut de Profit.ro, arată că România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, la patru zile de la declanşarea războiului de către Rusia. Cheltuielile efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parţial de către Uniunea Europeană.

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat rambursarea parţială a costurilor echipamentelor militare livrate pe 10 martie. „În perioada 27.02 – 4.03.2022, MApN a livrat echipamente militare, pentru care la data de 10 martie 2022 a solicitat rambursarea conform unei proceduri ad-hoc (adoptată ulterior de Comitetul EPF, la data de 5 aprilie 2022), prin celula de tip Clearing House a Statului Major Militar al UE (EUMS CHC)”, se precizează în documentul citat de Profit. „Din valoarea totală solicitată pentru rambursare, a fost validată o sumă care cumulează costurile estimate doar pentru echipamentele considerate prioritate I (cele aferente celorlalte priorităţi au fost excluse)”, se mai arată în document. Conform documentului, doar în perioada 27 februarie – 11 martie, statele membre UE au efectuat donații militare către regimul de la Kiev în valoare totală de aproape 600 de milioane de euro.

Pe 27 februarie, Guvernul român anunţa că trimite ajutor militar de 3 milioane de euro în Ucraina: combustibil, muniție, veste antiglonț și echipamente militare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.