Saxo Bank dezvăluie „predicții șocante” pentru anul viitor
Aur la 3.000 de dolari uncia, fără producție de carne și forțele armate ale Europei.

best auto leo vaslui


Danish Saxo Bank a publicat zece „predicții șocante” pentru 2023. Acestea se referă la o serie de evenimente improbabile și subestimate, din cauza cărora, totuși, „piețele mondiale ar putea fi acoperite cu o puternică undă de șoc”.
Directorul de investiții Saxo Bank, Steen Jacobsen, a descris prognoza băncii pentru 2023 după cum urmează. „Prognoza noastră actuală contestă orice sugestie de revenire la dinamica fără inflație înainte de pandemie. Acest lucru nu este posibil, deoarece am intrat în stadiul unei economii de război în care fiecare putere majoră din lume încearcă să-și consolideze securitatea națională pe toate fronturile, fie ea militară, lanțuri de aprovizionare, securitate energetică și chiar securitate financiară.” În previziunile sale anterioare, banca credea că o nouă rundă a Războiului Rece va avea loc în 2022.
În 2023, analiștii cred că conflictul militar din Ucraina „a readus mentalitatea economiei de război la o scară nemaivăzută din 1945”.

Trei dintre „predicțiile șocante” se referă la modul în care Europa va reacționa la această evoluție.

Prima prognoză este crearea unei forțe armate unificate ale Europei. „Va deveni mai clar în 2023 că Europa trebuie să-și ordoneze capacitățile defensive și să se bazeze mai puțin pe ciclurile politice din ce în ce mai volatile din SUA, care cresc riscul ca SUA să-și abandoneze angajamentele anterioare (de apărare în Europa). Toți membrii UE vor fi de acord să înceapă construirea unei forțe armate paneuropene până în 2028, care va fi pe deplin și independent responsabilă de securitatea pe uscat, apă, aer și spațiu cosmic.”

Pentru aceasta, conform Saxo Bank, UE va aloca 10 trilioane de euro în următorii 20 de ani.

Analiștii băncii se așteaptă, de asemenea, ca Marea Britanie să organizeze un referendum împotriva Brexit-ului în 2023. „Sub presiunea recesiunii, a inflației și a protestului public care rezultă din țară, ar putea avea loc alegeri anticipate”, a declarat Jessica Amir, analist la bănci, țări din UE. În timp ce două treimi dintre persoanele de peste 65 de ani au votat pentru părăsirea UE.” Pe acest fond, analistul crede că, în trimestrul trei al anului viitor, ca urmare a alegerilor anticipate, Partidul Laburist ar putea ajunge la putere, care va organiza un nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE.

O altă tulburare politică ar putea aștepta Franța. Pe fundalul influenței tot mai mari a stângii, pe de o parte, și a dreptei, conduse de Marine Le Pen, pe de altă parte, președintele Macron „își va anunța brusc demisia”.

Analiștii nu exclud însă că Macron poate părăsi marea politică doar pentru o perioadă, revenind în prim-plan, la fel cum a făcut Charles de Gaulle în 1958.

Analiștii Saxo Bank consideră că provocările „economiei de război” se vor simți nu numai în politică, ci și în economie. Pe fondul creșterii prețurilor la energie, companiile de top din domeniul tehnologiei din SUA și „miliardarii tehnofili” vor crea un proiect de miliarde de dolari menit să exploreze noi oportunități în sectorul energetic.

Banca consideră că din punct de vedere al impactului său asupra energiei, acest proiect va fi comparabil cu „Proiectul Manhattan” pentru studiul energiei atomice și crearea unei bombe nucleare, iar investițiile în noul proiect se vor ridica la aproximativ 1 trilion de dolari.

Presiunea inflaționistă și instabilitatea geopolitică vor continua să afecteze nu numai economia globală, ci și piața financiară, consideră banca daneză. În acest context, guvernele vor adopta o politică mai conservatoare, reducând investițiile în instrumente financiare mai complexe și investind în active tradiționale precum aurul.

Creșterea cererii pentru acest metal în 2023 va duce, potrivit Saxo Bank, la faptul că prețul său va crește de la actualul 1,8 mii USD pe uncie la 3 mii USD.

O altă predicție Saxo Bank pentru 2023 este că cel puțin o țară va decide să elimine treptat producția de carne. „Privind șocul energetic din 2022, mulți cred că țările își vor abandona angajamentul de a combate schimbările climatice”, a spus analistul Saxo Bank Charu Chanana. „Cu toate acestea, acest lucru nu poate fi acceptat pe deplin, mai ales în ceea ce privește Europa. Lupta împotriva schimbărilor climatice se aplică nu numai energiei, ci și activității industriei alimentare. Unii analiști consideră că pentru a atinge obiectivele de zero emisii de carbon până în 2050, consumul de carne ar trebui redus la o medie de 24 kg de persoană pe an – acum, conform estimărilor OCDE, este de aproximativ 70 kg pe an.

Pe baza acestui fapt, Saxo Bank concluzionează că „în 2023, cel puțin o țară din lume va decide să devină în fruntea luptei împotriva schimbărilor climatice și să introducă taxe mai mari la producția de carne începând cu 2025, iar până în 2030 să elimine complet din internă. producția de carne, dezvoltarea tehnologiilor și producția de analogi vegetali, care este mai umană și produce mai puține emisii cu efect de seră.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.