Se adâncește misterul întâlnirii din 19 ianuarie dintre ministrul Justiției și judecătoarea Jderu. Predoiu susține că i-a comunicat că se află pe lista candidaților României la CEDO, aprobată de Guvern cu o zi înainte. Un document de pe site-ul Guvernului, șters astăzi, și întreaga presă menționează că lista a fost aprobată pe 19 octombrie 2022

best auto leo vaslui
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Apar și mai multe semne de întrebare legat de justificarea întâlnirii pe care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut-o, pe data de 19 ianuarie 2023, la sediul ministerului, cu judecătoarea Claudia Jderu. Aceasta are pe masă dosarul penal al soțului fostei șefe DIICOT, Dan Hosu, despre care Predoiu declarase, cu o zi mai devreme, că a fost achitat – informație falsă. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Ministerul Justiției a transmis că Jderu a fost chemată la minister pentru a i se comunica faptul că, din 18 ianuarie 2023, se află pe lista aprobată de Guvern cu candidații României pentru un post de judecător la CEDO.

Pe lista documentelor aprobate de Guvern în acea zi nu figurează, însă, un asemenea punct! Mai mult decât atât, anterior, Guvernul a comunicat oficial anul trecut că a aprobat o asemenea decizie pe data de 19 octombrie 2022, iar întreaga presă a preluat această informație la momentul respectiv, fără ca nimeni din administrația centrală să o conteste timp de peste trei luni. În această dimineață, în timpul schimburilor de adrese pe care G4Media.ro le-a avut cu Guvernul și Ministerul Justiției pe marginea acestui subiect, referirea la adoptarea deciziei CEDO dintr-un document al Guvernului din data de 19 octombrie 2022 a fost ștearsă.

G4Media.ro a dezvăluit, zilele trecute, faptul că, pe 19 ianuarie, ministrul Justiției a chemat-o la sediul Ministerului pe judecătoarea Claudia Jderu. Întâlnirea ar fi fost motivată de prezența magistratei pe lista candidaților României pentru un post de judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). G4Media.ro indica două suspiciuni în legătură cu această întâlnire:

1. Cu o zi mai devreme, pe 18 ianuarie 2023, într-un interviu, ministrul Predoiu încercase să își reabiliteze o decizie controversată din trecut, invocând o sentință judecătorească inexistentă. Astfel, în 2020, în ciuda criticilor presei, societății civile și Secției de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, el a propus-o ca șefă DIICOT pe procuroarea Giorgiana Hosu Unul dintre punctele vulnerabile ale lui Hosu era faptul că soțul ei, Dan, fusese trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni, printer care traffic de influență și dare de mită. Nouă luni mai târziu, după condamnarea lui Dan Hosu, pe fond, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, șefa DIICOT a demisionat, ceea ce a reprezentat un eșec de proporții al mandatului lui Predoiu.

Pe 18 ianuarie 2023, în interviul menționat mai sus, întrebat despre bilanțurile procurorilor numiți de el în funcții de conducere, ministrul a făcut o afirmație care părea să constituie o revanșă: ”Dan Hosu a fost „(…) ulterior achitat. Am putea spune că doamna (Giorgiana Hosu n.r.) și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”. Total fals: dosarul se află în apel, următorul termen fiind programat pe 7 februarie 2023, la un complet de la Curtea de Apel București format din Claudia Jderu și Sabina Adomniței. A doua zi, pe 19, Predoiu și-a cerut scuze, afirmând că aflase informația din ”surse neoficiale”. Cert este că o eventuală achitare a lui Dan Hosu i-ar aduce ministrului un beneficiu de imagine deoarece i-ar permite să se laude că alegerea Hosu a fost corectă fiind confirmată de judecători.

2. Pe 19 ianuarie, în contextul de mai sus, judecătoarea Claudia Jderu a fost chemată la Minister, aparent, pentru o discuție despre postul de la CEDO. G4Media.ro a ridicat subiectul justificării întâlnirii, chiar a doua zi după controversata declarație care o implica pe Jderu, în condițiile în care surse multiple, oficiale și media, arătau că lista candidaților fusese aprobată pe 19 octombrie 2022, cu trei luni mai devreme.

Ulterior apariției acestui articol, Biroul de Presă al Ministerului a transmis G4Media.ro faptul că ”Ministerul Justiției a informat pe data de 20.01.2023 Panelul de Experți ai APCE (conform procedurilor) privind aprobarea listei cu candidații la postul de judecător la CEDO, după ce această listă a fost aprobată de Guvern în ședința din data de 18.01.2023; lista nu a fost aprobată în 19.10.2022, cum greșit se precizează în întrebarea dvs.;” În document, instituția a mai precizat că întâlniri au avut loc ”cu candidații la funcția de judecător” și că, în discuția cu Jderu, ”nu a fost abordat subiectul declarațiilor de presă și niciun alt subiect care ține de activitatea jurisdicțională/activitatea de judecător.” Cei trei candidați sunt Claudia Jderu, Sebastian Rădulețu și Răzvan Horațiu Radu.

Sursa Foto: Ministerul Justiției

Raspuns.jpg Răspunsul Ministerului Justiției pentru G4Media.ro

Afirmația Ministerului referitoare la data adoptării listei de Guvern este, însă, contrazisă de:
Un comunicat al Guvernului din data de 19 octombrie 2022, de pe site-ul Executivului, în care pe lista punctelor aprobate în acea zi se afla și Memorandumul cu numele celor trei candidați:

Sursa: Captură gov.ro

Zeci de instituții de presă au preluat această informație din comunicatul Guvernului, fără ca nimeni de la această instituție sau de la Ministerul Justiției să o infirme timp de peste trei luni. Iată doar două exemple – știri ale Agerpres, agenția oficială de presă a Statului Român care invocă și un comunicat al Guvernului, precum și Știrilor TVR, postul public finanțat din bugetul public. Există, însă, și alte zeci de materiale cu același subiect.

Sursă:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.