Simion: Transmitem condoleanţele poporului turc şi poporului sirian; o tragedie care poate lovi oricând România


Preşedintele AUR, George Simion, a transmis, miercuri, condoleanţe popoarelor turc şi sirian pentru tragedia prin care trec în urma recentului cutremur, context în care a atenţionat asupra unui risc asemănător cu care s-ar putea confrunta ţara noastră, în condiţiile în care lucrările de reabilitare a infrastructurii critice din România au fost făcute “în bătaie de joc”.

“Transmitem condoleanţele noastre poporului turc şi poporului sirian pentru tragedia prin care trec. Este o tragedie care poate lovi oricând România. Am văzut în multe locuri din ţară lucrări de reabilitare a infrastructurii critice, care au fost făcute în bătaie de joc. Este suficient să amintesc judeţul Neamţ (…), podul de la Luţca. Majoritatea infrastructurii critice este deja depăşită ca termen de expirare. Multe poduri au peste 50 de ani şi vrem să venim cu soluţii”, a precizat Simion la Parlament, o conferinţă de presă.

În context, Marius Lulea, prim-vicepreşedinte AUR, inginer constructor, a menţionat că drama din Turcia ar trebui să reprezinte un “semnal de alarmă” pentru clasa politică de la Bucureşti în ceea ce priveşte atât starea infrastructurii critice din România, cât şi cea a unei bune părţi din clădirile existente, adăugând că AUR vine cu o propunere legislativă pentru rezolvarea acestei probleme, prin atragerea mediului privat în procesul de consolidare al clădirilor.

“Avem câteva mii de clădiri încadrate în clasa I sau II de risc seismic, marea lor majoritate în Bucureşti, însă în realitate lucrurile stau şi mai prost, deoarece sunt alte câteva mii de clădiri care nu au fost niciodată expertizate, dar care se află în aceeaşi situaţie (…). AUR vine cu o propunere concretă având în vedere situaţia existentă, respectiv un proiect de lege prin care mediul privat să fie atras în procesul de consolidare al clădirilor existente, urmând ca locatarii să-şi redobândească proprietatea exact pe amplasamentul pe care acestea îşi au astăzi locuinţele, iar investitorii să-şi recupereze investiţiile din suprafeţele locative suplimentar rezultate. Solicităm Guvernului, având în vedere situaţia din Turcia, dar şi starea infrastructurii din România, să ia măsuri urgente pentru programe reale de consolidare şi de înlocuire a clădirilor existente”, a transmis Lulea. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei).

 


sursa:agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.