Sociologul Barbu Mateescu: „Depopularea accelerată a României se manifestă preponderent în polurile

best auto leo vaslui

Cea mai accelerată scădere de populație înregistrată la recensământul din 2022 s-a înregistrat în județele din Muntenia, cu excepția zonei București – Ilfov, arată sociologul Barbu Mateescu într-o scurtă analiză publicată pe Facebook.

Recensământul a indicat că populația stabilă a României a scăzut cu circa 1,1 milioane de locuitori față de 2011, până la 19,05 milioane de persoane.

Muntenia, în topul depopulării

„61% din pierderea aceasta este în Muntenia – exclusiv București llfov, despre care spuneam că a rămas la fel. Deci Oltenia, județele Bărăganului și Dobrogea (…) Aproape toate județele au scăzut ca populație, dar în cele rurale, fără universități, în special în sud, e uluitor ce s-a întâmplat. Toată lumea – mai puțin Bistrița Năsăud și Suceava – a luat liftul în jos, dar vitezele sunt foarte diferite”, a scris Barbu Mateescu.

„Oltenia e mai mică/a pierdut un oraș de 200.000 de locuitori” – sociologul Barbu Mateescu

Reamintim că procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 10 ani în urmă (recensământul din 2011), remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste), potrivit datelor recensîmântului.

Indicele de îmbătrânire demografică s-a depreciat cu aproape 20 de puncte procentuale, crescând la 121,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (RPL 2021) comparativ cu 101,8 (RPL2011). Raportul de dependență demografică a crescut în decurs de un deceniu de la 47,0 la 55,5 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte.

Față de populația rezidentă înregistrată în 2011, România a pierdut 1,1 milioane locuitori (1067,8 mii persoane). Din 42 de județe (inclusiv municipiul București), 39 de județe au pierdut din numărul de locuitori. Excepțiile le constituie județul Ilfov care a câștigat 153,9 mii persoane, dar și județele Bistrița-Năsăud și Suceava care au câștigat 9,8, respectiv 7,7 mii locuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.