SONDAJ. Ce vor românii: AUR și George Nicolae Simion au explodat, sunt prima opțiune de vot. Cifrele sunt amețitoare

best auto leo vaslui


În România practica sondajelor de opinie reale și culese din stradă nu prea există. Așa-zisele instituții care sunt afiliate partidelor politice în general încasează banii dar prezintă o realitate distorsionată, de cele mai multe ori nu își fac treaba, iar materialele culese pe bune de pe teren lipsesc cu desăvârșire. Acest lucru face ca în cele din urmă să apară discrepanțe majore între cifrele prezentate în spațiul public și votul dat de către români la urne. De altfel nu există nici o corelare între informațiile prezentate în spațiul public de către institutele de sondare ce se prezintă a fi corecte și asta deoarece nici unii nu își culeg informația de pe stradă.

SONDAJ de opinie realizat în stradă

Cercetarea realizată direct de pe teren nu este deloc ușoară și consumă importante resurse umane. Tocmai pentru că nu există practica unor asemenea chestonări românii sunt reticienți în a răspunde. Stând însă față în față cu cetățeanul afli în realitate cu mult mai multe informații decât cele prezentate de cifrele brute.

Prezentul sondaj de opinie a fost realizat în stradă.

Chestionarul a cuprins 5 întrebări. În urma experiențelor anterioare s-a constat că este foarte dificil să vii cu un număr mare de întrebări deoarece astăzi românii nu mai au deloc răbdare. Prezentele cifre uneori vor fi crezute, de multe ori nu vor fi crezute. În general românii sunt reticienți la astfel de informații și, fiind optimiști din fire, tind să le creadă pe cele care sunt cele mai apropiate de propriile dorințe.

Românii nu vin la vot

Ce se poate constata în cadrul prezentei cercertări este faptul că românii nu doresc să vină la vot. Așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos doar aproape 44% dintre români doresc să își exercite acest drept în timp ce 56% nu doresc să vină la vot.

Acest lucru se datorează neîncrederii românilor în clasa politică, după 33 de ani de alegeri în care nimic nu s-a schimbat și toți au fost la fel, nu prea mai există speranță.



Pe de cealaltă parte partidele tradiționale au corupt absolut toată presa din România, peste 300 de milioane de lei au fost dați de către PSD și PNL în ultimii 3 ani. Acest lucru face ca informația care ajunge la români să fie cenzurată și de cele mai multe ori ea nu bate cu realitatea. În timp ce la televizor li se spune cât de bine este și cât de bine o duc românii, mai bine de jumătate din țară se scaldă în sărăcie. Astfel de informații fac ca neîncrederea în vorbele politicienilor să fie și mai mare.

Românii nu doresc să vină la vot și acest lucru s-a văzut cu ocazia alegerilor precedente. Partidele mari au tendința naturală de a-și conserva voturile și a crește ponderea acestora, așa că au campanii bine gândite care să îi determine pe cetățeni să nu vină la vot: toți sunt la fel, nu există nici o șansă, ați văzut că sunt ca noi… Acestea reprezintă numai o mică parte din frazele cheie folosite. Scopul partidelor mari, adică PSD și PNL, este ca românii să nu vină la vot. Ca urmare a acestui lucru ponderea propriului electorat, captiv pe funcții publice, crește foarte multe. Așa că în loc să vedem procente scăzute, în ciuda nemulțumirii românilor, ele sunt mari și pot asigura majorități viitoare.

Lipsa prezenței la vot reprezintă însă un vot anulat din partea celor care consideră că politica dusă de PSD și PNL este greșită. Prin faptul că acești alegători nu se prezintă la vot asistăm la o formă de fraudă deoarece protestul lor generează exact efectul invers: crește ponderea electorală a partidelor vinovate pentru modul dezastruos în care România este condusă. Românii nu își dau seama că un vot lipsă înseamnă dublarea impactului votului unei persoane afiliate unui partid politic.

Procentul femeilor care nu doresc să vină la vot este cu mult mai ridicat decât procentul bărbaților care nu ar face acest lucru. Astfel că 61,54% dintre femei nu s-ar prezent la vot în timp ce procentul bărbaților care nu ar veni la vot este puțin mai scăzut, de doar 51,81% dintre cei chestionați. Pe cale de consecință doar 38,46% dintre femeile chestionate ar merge la vot și sunt interesate de viața politică în timp ce numai 48,19% dintre bărbați s-ar prezenta la urne.

Aceste cifre sunt extrem de scăzute și fac ca votul să nu fie unul reprezentativ. Românii care nu vin la vot dau un vot împotriva sistemului actual dar acest absenteism face ca protestul lor să ducă la un rezultat exact invers. Pe scurt: românii trebuie convinși ca să vină la vot.

Probleme mari în cazul românilor cu studii superioare

România reprezintă țara din Uniunea Europeană cu cel mai scăzut procent de cetățeni care fac studii superioare complete, adică și-au dat licența. Este vorba de doar 25% dintre români.

Din acest punct de vedere ne aflăm mult sub media Uniunii Europene și care este de 41%.

Foarte puțini români cu studii superioare se vor prezenta însă la vot, numai 34,1% dintre aceștia, în timp ce 65,9% dintre românii cu studii superioare doresc să boicoteze votul.

Alegeri prezidențiale. Ce lider de partid politic preferă românii?

Protestul românilor față de clasa politică se poate vedea în votul pe care aceștia l-ar acorda în cadrul alegerilor prezidențiale. Românii nu preferă absolut deloc partidele actuale și reprezentanții lor și în aproape toate cazurile liderii de partid se află mult sub partid, excepție AUR. Acest lucru face ca tracțiunea exercitată de către președinții de partid să fie aproape nulă.



Vă uitați la cifrele de mai sus și, deși ele reflectă dorința voastră, încrederea voastră că așa ar trebui să fie, aveți dubii. Aceste dubii sunt induse de către propaganda făcută de partidele politice mari. Cele peste 300 de milioane de lei dați la presă își fac foarte bine treaba. Privind cifrele de mai sus poate ar fi mai ușor de înțeles de ce există atacuri permanent și din toate părțiile asupra AUR și asupra lui George Simion.

Așa cum se poate vedea mai sus președintele AUR este preferatul românilor, atenție, al celor care vin la vot. Peste 52% dintre români și-ar pune votul pe George Nicolae Simion, astăzi dacă ar avea loc alegeri prezidențiale nici nu s-ar intra în turul II. A doua opțiune de vot este Marcel Ciolacu, președintele PSD. Pe acesta l-ar vota doar 24,6% dintre români. Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu are deloc carismă și cel mai probabil crizele succesive pe care propria guvernare le-a generat îl afectează profund: doar 12,3%. Dar acest lucru mai arată însă ceva: atunci când PSD va veni la guvernare și Marcel Ciolacu va deveni premier sunt șanse majora ca PSD să se prăbușească în sondajele de opinie tot așa cum și PNL s-a prăbușit. Nu se întrevedere vreo variantă în care România ar trece brusc pe creștere economică iar salariile mărite cu niște cifre de mizerie nu vor putea modifica percepția pe termen scurt. Cătălin Drulă, așa cum se vede, ia mai puțin de 5% din voturile românilor. Mai există și alte personaje care apar pe radar, dar împreună nu adună decât 6,2% și fără un partid politic în spate nu sunt șanse de procente mai ridicate.

Votul pentru președintele AUR reprezintă un vot de pedeapsă aplicat de români. Aceștia nu mai au nici o speranță și nici nu mai caută soluții. Teoria că AUR nu are soluții, repetată în scopuri de propagandă, are un efect redus deoarece românii vor, în primă fază, răzbunare, nu soluții. Românii s-au obișnuit să nu existe soluții, așa că o guvernare care vine cu soluții va reprezenta un bonus, ceva excepțional.

Ce partid politic ar alege românii cu ocazia alegerilor parlamentare

În mare votul împotriva sistemului se poate vedea și cu ocazia alegerilor parlamentare. Așa cum se poate vedea din graficul de mai jos AUR ar fi prima opțiune de vot și ar putea obține o majoritate parlamentară fără a avea nevoie de compromisuri și alianțe politice.

Știm informațiile nu par credibile, este o creștere majoră ce poate avea mai multe explicații. Există însă ceva sigur: campaniile agresive împotriva lui George Nicolae Simion și împotriva AUR nu și-au atins ținta, este foarte probabil să fi generat un fenomen invers. O cercetarea similară realizată acum mai bine de trei luni arăta un AUR la egalitate cu PSD, dar iată că actuala criză economică începe să își spună cuvântul.



Țara o duce prost, așa că AUR o duce bine, din punct de vedere electoral. Cu părere de rău USR se zbate la 5% după ce scandalurile interne au distrus partidul. Încă vreo două lovituri din interior și USR dispare în totalitate de pe scena politică. Se poate vedea, așa cum am relatat mai sus, că românii cu studii superioare nu doresc să vină la vot, comparativ cu românii ce au studii medii. Acest lucru este corelat și cu lipsa votanților pentru USR, partid care i-a decepționat.

AUR se află la acest moment la 51,4%, PSD se menține la 31,1%, PNL s-a prăbușit la 12,2%, USR este la 5,4%. Nu apare nici un partid nou pe radar.

Ce preferă femeile?

Femeile îl preferă pe președintele AUR George Simion, 44% dintre acestea i-ar acorda votul. Marcel Ciolacu de la PSD(24%), Nicolae Ciucă de la PNL(16%) și Cătălin Drulă de la USR(4%) reprezintă următoarele trei opțiuni.

Cine a realizat cercetarea , când și unde?

Informațiile și cercetarea au fost puse la dispoziție de către Centrul pentru Studii Politice și Sociologice. Este vorba despre o primă colaborare, dar vor urma și alte informații la fel de interesante pentru viitor.

Cercetarea a fost realizată în București în luna octombrie, deci este o cercetare proaspătă, informații de ultimă oră. Cercetarea urmează a fi extinsă pentru toată țara și studiul este încă în curs de desfășurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.