Sondaj INSCOP | Aproape jumătate dintre cetățeni cred că Armata României are capacitatea de a apăra țara. Cei mai mulți români sunt îngrijorați de situația economică a familiei din care fac parte și nu au încredere în partidele politice

best auto leo vaslui

INSCOP Reseach, la comanda Universității din București, a efectuat un sondaj național de opinie privind reziliența națională. Datele au fost colectate în perioada 14 septembrie – 5 octombrie 2022 pe un eșantion multi-stratificat.

Volumul eșantionului a fost de 1.500 de chestionare, iar eroare maximă tolerată de +-2,6%. Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și sectoarele Capitalei.

În ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză, românii au considerat, n proporție de 38%, că localitatea din care fac parte este pregătită pentru situație de criză. Un procent de 32,9% au fost în dezacord cu acest lucru, iar 25% sunt de părere că localitatea din care fac parte nu este nici pregătită, nici nepregătită.

Armata României beneficiază de o mare încredere din partea românilor, chiar dacă procentul este de sub 50%, 45,6% fiind de acord că armata țării are capacitatea să apere România. 27% cred contrariul, iar 25,3% nu sunt nici de acord, nici în dezacord.

Părerile sunt împărțite și în cazul mass-media în caz de urgență sau criză națională. 34,8% dintre români cred că mass-media își va face datoria cum trebuie, iar 33,7% cred că nu. 28,5% au o părere împărțită în acest sens.

Partidele politice beneficiază de o încredere scăzută în rândul populației României. 52,6% dintre români cred că acestea nu își vor face treaba în caz de urgență națională și doar 21% sunt de părere că formațiunile politice se vor ridica la așteptări. 24,5% au o părere împărțită.

Și în cazul conducerii țării procentele sunt defavorabile celor care se află la cârma României. Majoritari, cu 36,4%, sunt cei care nu au încredere că cei care conduc țara vor lua deciziile corecte în caz de criză. națională. 32% au încredere, în timp ce 29,4% au o părere împărțită.

În ceea ce privește problemele și ajutorul din partea comunității religioase, românii au o părere împărțită aproape în mod egal. 39% dintre români spun că aproape întotdeauna se bazează pe ajutorul comunității, în timp ce 37,5% spun că foarte rar sau niciodată. 22,4% sunt de părere că uneori se bazează pe ajutorul comunității religioase din care fac parte.

În caz de război, cutremur sau alte calamități, românii nu sunt deschiși în a primi refugiați la ei în familie. 44,4% sunt în dezacord cu acest lucru, în timp ce 28,6% sunt favorabili. 24,3% au o părere înmpărțită.

În caz de război sau calamitate, românii au spus și unde se pot refugia. Astfel, 25,7% nu au rude sau prieteni unde să se refugieze în caz că intervine o situație neprevăzută. 23,7% au rude la țară unde să se refugieze, 12,1% au rude la oraș, iar 27,3% au rude în ambele locuri. 10,5% dintre români au rude în altă țară.

Majoritatea românilor, 74,1%, nu au trimis în ultima jumătate de an bunuri de consum rudelor din altă localitate.

Majoritatea românilor consideră că relațiile dintre ei și minoritățile naționale sunt bune. Doar 15,8% consideră că acestea nu sunt bune.

O majoritate de români, 65,4%, se teme că războiul dus de Rusia în Ucraina se poate extinde și în țara noastră. 19,9% au o părere împărțită, în timp ce 13,8% sunt puțin îngrijorați de acest lucru.

De asemenea, românii nu mai sunt speriați de pericolul COVID-19. 37,7% spun că sunt destul de puțin sau deloc îngrijorați cu privire la acest virus. 33,6% sunt în continuare îngrijorați de pericolul SARS-CoV-2, în timp ce 27,9% au o părere împărțită.

sursa: r3media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.