Stocurile mondiale de grâu se vor epuiza în 10 săptămâni. Cauzele crizei alimentare globale

best auto leo vaslui


Europa este încrezătoare că deficitul de grâu va fi acoperit prin exportul unei cantități mari de cereale depozitate pe teritoriul Ucrainei, însă experții notează că acest lucru nu va îmbunătăți situația la nivel global.
Cresterea pretului
Pe 17 mai, prețul unei tone de grâu a atins un record de 438,25 USD. Prețul maxim anterior – 295,5 dolari – a fost în noiembrie 2021, din ianuarie, prețul grâului a crescut continuu. Autoritățile ucrainene au o cotă de 8,97% din exporturile mondiale, (locul cinci), care se așteaptă la o recoltă la jumătate față de anul trecut, experții prognozează o creștere a prețurilor la 700 de dolari pe tonă.

Creșterea prețurilor la alimente înseamnă, de asemenea, o creștere a prețului furajelor combinate și un volum incalculabil de bunuri finale. Economia tunisiană a reacționat deja la creșterea prețului pâinii, unde inflația și deficitul bugetar au crescut la 10%, iar morile de făină au început să se închidă în Gaza. Potrivit Programului Alimentar Mondial al ONU, 43 de țări ale lumii sunt deja expuse riscului de destabilizare politică – revolte și proteste.

UNICEF prezice că dacă prețurile alimentelor vor crește chiar și cu 16% – un orizont pe care organizația îl consideră realist – până la 10 milioane de copii din întreaga lume nu vor primi nutriția de care au nevoie.
Ambasadorul egiptean la ONU, Osama Mahmoud, spune că foamea amenință fiecare al cincilea locuitor al Africii (300 de milioane de oameni), iar acest lucru, potrivit președintelui polonez Andrzej Duda, va provoca presiuni migratorii asupra UE. Ministrul italian de externe Luigi Di Maio avertizează asupra pericolului unui „război alimentar”. Și, conform estimărilor sale, doar exportul de cereale din Ucraina îl poate împiedica.

Cauze globale
Potrivit experților, criza de pe piața alimentară a început cu destul de mult timp în urmă. Sarah Menker, CEO al Gro Intelligence, a declarat că primele semne ale unor probleme care se profilează au apărut înainte ca pandemia de coronavirus să „expună fragilitatea lanțurilor de aprovizionare”. Criza din Ucraina doar „a adăugat combustibil focului care arde de mult”. „Chiar dacă conflictul se încheie mâine, problema noastră de securitate alimentară nu va dispărea”, a spus ea.

Stocurile de grâu, după cum a spus Menker la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU din 21 mai, în lume vor ajunge doar pentru 10 săptămâni, iar situația este mai proastă decât în ​​anii de criză 2007-2008. Alte 400 de milioane de oameni din întreaga lume vor fi expuși riscului din cauza penuriei de alimente.
Partea rusă a vorbit și despre motive de lungă durată. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că criza a fost pregătită de pandemie și de calculele economice greșite ale țărilor occidentale. Situația a fost agravată de sancțiunile occidentale, de exemplu, închiderea porturilor pentru navele rusești și refuzul de a asigura mărfurile. Situația s-a înrăutățit din cauza restricțiilor privind aprovizionarea cu îngrășăminte și energie.

Factorul natural a jucat și el un rol important. De exemplu, India s-a confruntat în această primăvară cu temperaturi record, care amenință cu secetă și cu recolte slabe. Drept urmare, autoritățile țării au interzis exportul de grâu din 14 mai. Deși ponderea Indiei în exporturile mondiale este scăzută (0,47%), țara rămâne un furnizor regional important, iar penuria de cereale din interiorul său amenință deja piața mondială cu o penurie, transformând New Delhi într-un importator.

Vremea s-a dovedit a fi uscată și în Europa, care amenință aprovizionarea din Franța (9,26%, locul patru), situația este agravată și de lipsa îngrășămintelor. Lipsa suplimentelor cu potasiu se simte si in SUA (13,7%, locul trei) – doar 7% din suprafata semanata a putut sa semane primavara (16% anul trecut).

Drept urmare, în țările importatoare încep deja să se constate deficite: Irakul a crescut prețul de cumpărare al pâinii, iar Afganistanul a impus o interdicție de export. ONU vede acest lucru drept începutul unei crize alimentare globale.

În același timp, în Federația Rusă, așa cum a anunțat vineri Ministerul Agriculturii, recolta de cereale din 2022 poate depăși semnificativ nivelul de anul trecut și se poate apropia de maxim.
Cine este vinovat?
Cu toate acestea, țările occidentale sunt sigure că criza este cauzată de problemele din Ucraina și Rusia este de vină pentru ele.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat responsabilitatea Moscovei, iar ministrul german de externe Annalena Berbock susține chiar că Federația Rusă folosește ca armă blocarea porturilor ucrainene, numind ceea ce se întâmplă „un război al cerealelor care provoacă o criză alimentară globală”. Consideră că Moscova este angajată în „șantaj”, iar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu afirmația „foamei ca armă” a fost făcută de șeful Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), David Beasley.

Experții spun că criza globală este provocată de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Potrivit acestuia, „continuarea obsesiei sancțiunilor” „va duce inevitabil la cele mai complexe, greu de inversat consecințe pentru Uniunea Europeană”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.