Turcia promite SUA că „nu permite” încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei

best auto leo vaslui

Turcia are legături extinse cu Rusia și Ucraina, dar Ankara nu va permite eludarea sancțiunilor internaționale, a asigurat Ministerul de Finanțe al republicii. Exporturile turcești către Rusia au crescut brusc, iar UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea cooperării dintre cele două țări.
Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, i-a spus omologului său turc, Nyunus Elitash, despre încercările persoanelor fizice și juridice ruse de a eluda sancțiunile internaționale cu ajutorul Turciei. Acest lucru este menționat pe site-ul Trezoreriei SUA.

Ca răspuns, Elitash l-a asigurat pe Adeimo că oficialul Ankara nu va permite nici unei persoane sau instituții din Turcia să eludeze sancțiunile.

El a menționat că această poziție a fost formată pe fondul legăturilor „economice și politice profunde” cu Rusia și Ucraina și a eforturilor președintelui Recep Tayyip Erdogan de a rezolva conflictul armat.

La începutul lunii martie, Turcia a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, explicând această decizie prin refuzul ei de a „arde poduri”, în ciuda sprijinului Ucrainei. Ankara intenționează să acționeze ținând cont de propriile priorități, în timp ce trebuie să existe o parte care să poată negocia cu Moscova, a adăugat apoi reprezentantul lui Erdogan, Ibrahim Kalin.

Exporturile turcești către Rusia în luna iunie au crescut brusc cu 46% față de an și cu 52% față de luna mai, urmărite din datele Institutului de Statistică al Republicii. În luna mai, cifra a fost de 519 milioane de dolari.Volumul din iunie este un record pentru o lună de la cel puțin începutul anului 2010, reiese din datele bazei de date comerciale a ONU (Comtrade). Cu un an mai devreme, Turcia s-a clasat pe ultimul loc în topul celor mai mari zece exportatori de produse către Rusia, dar în acest an, livrările din țările considerate neprietenoase au scăzut din cauza măsurilor restrictive. Din această cauză, Turcia a ocolit Italia, Japonia, Polonia, Franța, SUA și Țările de Jos în această listă.


Aprofundarea cooperării economice dintre Moscova și Ankara a stârnit îngrijorare în rândul autorităților din țările occidentale, acestea subliniind riscul unor sancțiuni secundare împotriva Ankarei, a scris Financial Times la începutul lunii august. Unul dintre interlocutorii ziarului a menționat că țările occidentale pot încuraja întreprinderile să părăsească piața turcă sau să-și reducă prezența pe aceasta dacă Ankara aderă la acorduri cu Moscova privind transferul plăților pentru livrările de petrol și gaze în ruble, cu cooperare în sfera politică.

Dacă băncile și companiile occidentale respectă o astfel de cerință, prejudiciul economic al Turciei se va ridica la 800 de miliarde de dolari, a estimat Financial Times. Potrivit sursei FT, o astfel de măsură ar putea fi aprobată „în lumina riscului care va fi creat din cauza extinderii relațiilor sale cu Rusia de către Turcia”.

Până la jumătatea lunii august, o serie de țări occidentale au abordat Turcia cu întrebări despre creșterea comerțului cu Rusia, a scris ulterior Financial Times. Oficialii din UE sunt iritați că Turcia nu sprijină restricțiile impuse Rusiei și că Moscova poate obține ajutor pentru a înlocui importurile și exporturile europene, au spus surse din ziare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.