Ucraina a adoptat o nouă lege care continuă să limiteze drepturile minorităților, dezamăgind comunitatea românească. „Limba română va fi tot mai puțin vorbită”
Parlamentul din Ucraina a adoptat în luna decembrie o nouă lege a minorităților care continuă să limiteze drepturile altor naționalități, lege care nu aduce schimbările mult așteptate de comunitatea românească, informează Fanatik.ro.
Anul trecut, oficialii de la Kiev au adoptat o lege care stipula că în școlile din Ucraina nu se mai putea învăța decât în ucraineană, în detrimentul sutelor de mii de copii vorbitori de română, bulgară, maghiară sau poloneză.
La acea vreme, legea a fost o surpriză neplăcută pentru aliații occidentali ai Kievului și au avut loc proteste în țările vecine, spre exemplu Polonia despre care se știe că a fost necondiționat de partea Ucrainei în contextul agresiunii rusești.
Ucrainenii au promis că situația va fi rectificată, din păcate, se pare că Ucraina nu și-a respectat promisiunea. Noua lege a minorităților naționale nu vine cu schimbările sperate de comunitatea românească în privința accesului la educație în limba maternă.
Potrivit jurnalistului Marin Gherman din Cernăuți, legea actuală are la bază tot legea din 2017 care nu le permitea copiilor de diverse etnii să studieze materiile în limbile lor. Acesta spune că autoritățile ucrainene păstrează ideea de „cote lingvistice în educație”: tot mai multe discipline învățate în limba ucraineană obligatoriu și tot mai puține în limba maternă.
„Efectul va fi acela că limba română va fi tot mai puțin vorbită în Ucraina”, a subliniat Marin Gherman.
„Din păcate, noua lege a minorităților nu rezolvă această problemă, ci stipulează, la articolul 11, că învățământul este reglementat de legea educației din 2017. Altfel spus, drepturi mai multe nu vor fi oferite minorităților.
Mă întreb, așadar, de ce a mai fost scrisă și adoptată această lege? Ca să se constate că legislația care ne deranja este una corectă și corespunde cu normele europene?
Era suficient și un comunicat de presă al autorităților în acest sens sau o declarație a premierului, și nu o lege adoptată cu mult fast, dar fără schimbări reale în sistemul de educație”, a mai precizat Marin Gherman.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestui an că își dorește să încheie un acord cu România pentru a proteja limba română în Ucraina.
Mai mult decât atât, Zelenski, spunea că va încheia astfel de acorduri cu toate ţările vecine care au o minoritate etnică în Ucraina. Era pentru prima dată când Ucraina venea cu o asemenea abordare.
„Din respect pentru limbile popoarelor vecine, mă interesează un asemenea acord, vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Mă interesează Rusia, Ungaria, Polonia, România şi aşa mai departe.
Avem foarte multe probleme de ordin istoric, avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord va fi suficient pentru respectarea acestor limbi în interiorul ţării noastre” a declarat Zelenski, pe 28 martie 2022, potrivit sursei citate.