Ucrainenii ne-au trântit ușa în nas – Măsurătorile pe Canalul Bâstroe mai pot aștepta – Statul român nu a primit acordul

best auto leo vaslui

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu afirmă că este o chestiune de ore sau de o zi până când autorităţile române vor putea începe măsurătorilor pe Canalul Bâstroe.

Ionel Scrioşteanu a declarat, la Digi 24, că urmează o nouă întâlnire cu experţii ucraineni miercuri după-amiază.  

“V-am spus că şi aseară am avut o discuţie la nivel de experţi cu partea ucraineană. Au solicitat o nouă discuţie. Astăzi, la ora 17, vom avea o nouă discuţie la nivel de experţi, probabil mai vor ceva detalii tehnice, de fineţe vizavi de echipamentele pe care le vom folosim în partea de măsurare. Eu sunt sigur că e o chestiune de ore sau de o zi până vom începe efectiv măsurătorile”, a precizat secretarul de stat.

El a menţionat că aceste chestiuni sunt legate de solicitările Ministerului Apărării din Ucraina. 

Scrioşteanu a reamintit că demersul României de a realiza aceste măsurători este susţinut de Comisia Europeană. 

“Data a fost stabilită de comun acord de acum o săptămână şi două zile, când am avut o întâlnire bilaterală, a fost reconfirmată la întâlnirea trilaterală cu Ucraina şi Comisia Europeană. De altfel, Comisia Europeană susţine demersul României de a se realiza aceste măsurători ca şi bază de plecare pentru o colaborare şi viitoare discuţii şi măsuri, pe care, dacă sunt necesare, le vom lua vizavi de Chilia şi Bâstroe, pentru că nu este numai Bâstroe, se vor face măsurători şi pe braţul Chilia”, a mai transmis secretarul de stat.

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, în 3 martie, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie. Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţii, a afirmat că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni. Referitor la adâncimea până la care s-au desfăşurat aceste lucrări, el a precizat că, la discuţii, ”nu s-a adresat această întrebare”. ”Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Banciu. Totodată, el a arătat că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor ”a fost propunerea colegilor de la AFDJ”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că nu au primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru a verifica lucrările de dragare pe Canalul Bâstroe, dar este convins că se vor ţine de promisiune, până pe 15 martie. Ministrul a precizat că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici din ultimii 20 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.