UE încheie anul 2022 cu perspective de criză: Corupție, migrație, război la frontiere, criză energetică, inflație

best auto leo vaslui

Preocupată de multiple crize, UE a avut un an agitat. Multe dintre calamităţile care au zguduit UE în 2022 vor fi încă prezente în 2023, relatează vineri platforma media enr.

Un an cu multiple crize se apropie de sfârşit. Zguduită de preţurile ridicate la energie, de creşterea numărului de migranţi, de un presupus scandal de corupţie în Parlamentul European şi de războiul Rusiei în Ucraina, UE intră în anul 2023. Este puţin probabil ca aceste probleme să fie remediate în 2023, însă un stat membru al UE are motive să se bucure.

– Aderarea la zona euro şi la Schengen –

Croaţia va deveni, după 2022, un membru pe deplin integrat al Uniunii Europene. De la începutul anului viitor, ţara va face parte atât din zona euro, cât şi din spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne.

Croaţia s-a alăturat astfel unui club de 15 ţări (Belgia, Estonia, Franţa, Grecia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ţările de Jos) care sunt membre ale celor mai integrate confederaţii de pe continent – UE, zona euro, spaţiul Schengen şi NATO. Croaţia este unul dintre membrii acestor cluburi care în urmă cu 30 de ani avea un sistem comunist cu un singur partid, la fel ca Estonia, Letonia, Lituania sau Slovenia.

Se aşteaptă ca aderarea Croaţiei la zona euro şi la Schengen să ajute ţara să îşi consolideze economia şi să îmbunătăţească standardele de viaţă ale cetăţenilor săi. Între timp, Bulgaria şi România vor trebui să mai aştepte pentru a adera la Schengen. Celelalte state membre ale UE nu au reuşit să obţină unanimitatea necesară şi au decis, în decembrie 2022, să nu le permită intrarea în spaţiul de liberă circulaţie împreună cu Croaţia. Prin urmare, Bulgaria se aşteaptă la asistenţă din partea UE pentru gestionarea frontierelor externe ale ţării şi speră să adere la spaţiul de liberă circulaţie împreună cu România până în octombrie 2023.

De asemenea, Bulgaria continuă pregătirile pentru aderarea la zona euro, în vederea introducerii monedei euro până în ianuarie 2024.

– Războiul Rusiei în Ucraina şi preţurile energiei –

Războiul Rusiei şi consecinţele sale vor continua probabil să influenţeze agenda UE în 2023. Una dintre consecinţe este o creştere puternică a preţurilor la energie în UE. După luni întregi de dezbateri cu privire la modul în care trebuie abordată această problemă, statele membre ale UE au ajuns la un compromis în cadrul unei reuniuni care a avut loc înainte de sfârşitul anului. Pentru a limita creşterile excesive ale preţurilor la gaze, miniştrii energiei din UE au convenit asupra unui plafon pentru preţul cu ridicata al gazelor în anumite condiţii. Potrivit unui comunicat de presă, măsura va intra în vigoare începând cu 15 februarie 2023.

După întâlnire, ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, care a prezidat discuţiile, a declarat că acordul a deblocat alte acte legislative menite să abordeze consecinţele reducerilor drastice ale Rusiei în ceea ce priveşte exporturile de energie către blocul comunitar.

Cu toate acestea, Slovenia se aşteaptă ca blocul comunitar să ofere soluţii eficiente şi durabile pentru a depăşi criza prin limitarea preţurilor de piaţă pentru gaz şi electricitate şi prin asigurarea aprovizionării cu energie în timpul iernii. De asemenea, Bulgaria îşi pune speranţele în UE în ceea ce priveşte reglementarea preţurilor la energie. Criza energetică, inflaţia şi recesiunea economică vor continua să fie în centrul atenţiei UE în 2023.

– Răspunsul UE la Legea privind reducerea inflaţiei din SUA –

Pentru Belgia, unul dintre cele mai importante aspecte la începutul anului 2023 va fi răspunsul la legea americană de reducere a inflaţiei şi la relaxarea normelor privind ajutoarele de stat. Aceste măsuri au fost anunţate de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La 14 decembrie, aceasta a anunţat că, în ianuarie, Comisia va propune noi reguli simple pentru subvenţionarea tehnologiilor verzi în Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.