UE se pregătește de falimente bancare

best auto leo vaslui


Uniunea Europeană intenţionează să facă mai uşor procesul de lichidare a băncilor de talie medie care dau faliment, prin accesarea sistemelor naţionale de garantare a depozitelor bancare pentru finanţare, informează Bloomberg News citând surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

În conformitate cu o propunere ce ar trebui să fie prezentată la mijlocul lunii aprilie, Comisia Europeană ar urma să faciliteze utilizarea fondurilor din sistemele naţionale de garantare a depozitelor bancare pentru a fi acoperite golurile la băncile care au fonduri insuficiente şi totodată pentru a se evita să se recurgă la accesarea deponenţilor neasiguraţi, au dezvăluit sursele. În plus, această opţiune ar urma să fie limitată numai pentru băncile care vor ieşi de pe piaţă.

Europa a venit cu un nou set de reguli pentru băncile care dau faliment în ideea de a evita programele de salvare finanţate de contribuabili care au fost adoptate după criza financiară globală din 2008. Însă, cadrul de redresare a băncilor, conform căruia deponenţii neasiguraţi care au economii de peste 100.000 de euro ar putea fi obligaţi să suporte unele pierderi, nu a funcţionat bine în practică. Băncile mari pot emite cu uşurinţă acţiuni sau obligaţiuni însă sistemul nu răspunde în mod suficient la riscurile puse de băncile de talie mică şi medie.

Fondurile din schema de garantare a depozitelor ar urma să fie utilizate la băncile care nu au suficiente acţiuni sau obligaţiuni care să fie şterse. În plus, pierderile vor trebui să ajungă la 8% din pasivele unei bănci înainte de a fi utilizat Fondul unic de rezoluţie. Cu toate acestea, multe bănci mici au dificultăţi în a acoperi gaura având în vedere cât de costisitor este să îşi majoreze propriile lor rezerve pe care să le utilizeze. Discuţiile sunt încă în derulare şi propunerea finală ar putea să sufere modificări înainte de publicare, aşteptată în data de 18 aprilie, susţin sursele citate de Bloomberg.

Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, le-a spus liderilor UE că băncile europene sunt sigure dar a făcut un apel către guverne să facă progrese cu scheme de garantare a depozitelor la nivelul UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.