Un cutremur de 7,4 va afecta grav 120.000 de bucureșteni: Sectoarele 2,3 și 6, cel mai mare număr de decese

best auto leo vaslui

Zi de zi vedem ce se întâmplă în Turcia, după dezastrul lăsat de valul de cutremure. Ne uităm la televizor, șocați, dar uităm că peste 2 milioane de oameni trăiesc în București cu sabia deasupra capului. Astăzi publicăm un document oficial șocant care ne arată cum o evaluare prudentă a urmărilor unui dezastru estimează peste 120.000 de bucureșteni afectați direct și pagube materiale de peste 8 miliarde de euro. Repet, este o estimare prudentă, care ține cont de un model matematic, nu de o dinamică a populației. Vă las să citiți singuri ce estimează specialiștii în evaluare seismică. Menționăm că acest document a fost trimis la toți oficialii români interesați. Care nu fac nimic! În așteptarea inevitabilului.

Document: „România este predispusă la o serie de dezastre naturale, în special cutremure, inundații, secetă și fenomene meteorologice extreme. În ultimele decenii, dezastrele au avut efecte fizice, sociale și financiare semnificative. Din 1990, s-au înregistrat 77 de dezastre grave în România, inclusiv 44 de inundații, 15 situații de temperaturi extreme, 7 furtuni, 2 cutremure puternice, 1 secetă și 1 alunecare de teren,9 rezultând în daune directe peste 3,5 miliarde USD.

În același timp, impactul dezastrelor este în creștere din cauza unor factori, inclusiv (a) expunerea crescută a persoanelor și a activelor economice din zonele vulnerabile, (b) finanțarea insuficientă pentru reducerea riscului și (c) efectele schimbărilor climatice. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, dat fiind că populația săracă și aproape săracă este afectată în mod disproporționat de mare de dezastre, aspect confirmat de studii globale,11 precum și analizele preliminare efectuate de Banca Mondială pentru România.

România este unul dintre statele membre UE cele mai expuse riscului seismic
Deși sunt relativ rare, cutremurele prezintă un risc considerabil pentru România, mai ales având în vedere numărul de clădiri construite înainte de elaborarea codurilor de proiectare moderne. În ultimii 200 de ani, s-au înregistrat mii de victime și au fost avariate grav zeci de mii de clădiri ca urmare a cutremurelor. Vulnerabilitatea economiei românești la cutremure este exacerbată de faptul că 75% din populația țării (sau 65 % din populația urbană) și 45% din totalul serviciilor de transport, energie, apă, comunicații critice sunt situate în zone cu risc seismic ridicat.

Se estimează că 60–75% din activele fixe ale României, care contribuie la 70–80% din produsul intern brut (PIB) al țării se află în zone seismice. Bucureștiul se numără printre capitalele europene cu cel mai mare risc de dezastru, fiind unul dintre cele mai expuse 10 orașe la risc seismic din lume.

Bucureștiul este situat la aproximativ 100–170 km distanță de sursa seismică de adâncime intermediară din Vrancea, unde se pot produce cutremure cu magnitudine moment de până la 8,1.

Locuitorii, infrastructura, cultura Bucureștiului sunt expuse unui risc seismic ridicat
De asemenea, clădirile construite între 1964 și 1977 sunt considerate a avea o vulnerabilitate ridicată, întrucât codurile de proiectare de la acea vreme erau inadecvate din punct de vedere al rezistenței seismice. Codurile de proiectare de după 1977 au avut în vedere o rezistență seismică moderată sau bună, astfel încât clădirile construite în această perioadă au elemente ce conferă rezistență seismică, în funcție de întreținerea clădirii și de orice modificări suferite de respectiva clădire în timp.

Un cutremur pe scară largă ar putea avea un impact devastator

Odată cu creșterea concentrării activelor economice și a populației în București, riscul va continua să crească în timp.

Cu peste 1,8 milioane de locuitori (mai mult de 10% din populația totală a României), Bucureștiul este o importantă putere economică, producând aproape 25% din produsul intern brut (PIB) al țării (2019). Municipiul găzduiește un număr mare de companii, inclusiv un sector al ospitalității bine reprezentat, generând un venit de 1,350 miliarde de euro (2017).

Pe lângă locuințele private, există un fond de clădiri și infrastructuri publice îmbătrânite, care sunt esențiale pentru funcționarea orașului, incluzând școli, spitale, rețeaua de transport, sisteme de distribuție a apei și canalizare, precum și facilitățile de importanță critică ce deservesc personalul de intervenție și clădiri administrative publice.

Infrastructura culturală a Bucureștiului este în pericol

contribuind la acumularea de active vulnerabile. Există mai multe modalități de a modela impactul potențial al unui cutremur major asupra Municipiului București. Oamenii de știință și inginerii estimează că, dacă astăzi ar avea loc un eveniment similar cu cutremurul din Vrancea 1977, acesta ar putea duce la costuri ale pierderilor directe de 7-11 miliarde de euro, cu pierderi economice care depășesc 25 de miliarde de euro.

De asemenea, aceștia estimează că numărul deceselor poate varia între 700 și 4.500, iar funcționalitatea și accesul la locuințe în București ar fi redusă la 30%, cu o creștere înceată până la 65% după un an și la 90% după doi ani.

Pornind de la modelele și informațiile existente, inclusiv proiectul național de cercetare RO-Risk, Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) a efectuat o evaluare preliminară a riscului seismic pentru acest raport. Rezultatele acestei analize sunt incluse în Caseta 2.

Evaluarea efectelor potențiale ale unui seism major asupra Municipiului București Metodologie:

Caseta 2. Pornind de la modelele și informațiile existente, inclusiv proiectul național de cercetare RO-Risk, UTCB a efectuat o evaluare preliminară a riscului seismic pentru acest raport. Această analiză a avut în vedere toate clădirile de locuințe din București, așa cum reiese din datele colectate în cadrul celui mai recent recensământ (2011).

Evaluarea a luat în considerare două scenarii ale impactului unui cutremur de adâncime intermediară, cu epicentrul în Vrancea, cu magnitudinea 7.5 (scenariul 1) și, respectiv, cu magnitudinea 7.7 (scenariul 2), cu o adâncime focală de 100 km și distanță epicentrală de 100 km față de București.

Evaluarea a avut în vedere impactul asupra clădirilor de locuințe, infrastructurii educaționale, și a unui număr de pasaje și poduri, precum și un studiu mai detaliat privind o zonă mai restrânsă – Colentina-Tei.

Clădiri de locuințe: S-a folosit modelul HAZUS, acceptat internațional pentru estimarea numărului de victime și a pierderilor economice.

În primul scenariu, pierderile economice directe cauzate de avariile produse de cutremur doar la nivelul clădirilor de locuințe din București s-ar putea ridica la aproximativ 5,5 miliarde de euro; cele mai ridicate pierderi economice sunt previzionate în sectoarele 3, 2 și 6; cel mai mare număr de persoane afectate – sectoarele 2, 3 și 6; cel mai mare număr de decese – în sectoarele 2, 3 și 6.

Cel mai mare număr de clădiri individuale cu avarii extinse sau totale se găsește în sectorul 1. În acest scenariu, peste 50.000 de persoane locuiesc în clădiri preconizate a suferi avarii extinse sau chiar totale; de asemenea, scenariul prevede peste 2.500 de decese.

În cadrul celui de-al doilea scenariu, pierderile economice directe totale aferente avariilor provocate de seism doar la nivelul clădirilor de locuințe din București se ridică la aproximativ 7,9 miliarde de euro. Cea mai mare pondere a pierderilor cauzate de seism și a numărului de persoane afectate se află în Sectoarele 2 și 3. Cel mai mare număr de persoane care locuiesc clădiri cu avarii extinse sau totale se găsește în Sectoarele 2 și 6. În acest scenariu, cel mai mare număr de clădiri individuale cu avarii extinse sau totale se află în Sectorul 5.

Acest scenariu are în vedere doar pierderi directe la nivelul clădirilor de locuințe

În acest scenariu, peste 120.000 de persoane locuiesc în clădiri preconizate a suferi avarii extinse sau chiar totale; de asemenea, scenariul prevede peste 4.000 de decese. În rezumat, analiza arată că aproximativ 50% dintre clădirile de locuințe din București sunt structuri cu înălțime mică, construite înainte de codurile de proiectare seismică din 1978, însă doar 10 la sută din populație locuiește în aceste clădiri.

Aproximativ 60% din populația din sectoarele 2, 3 și 6 locuiește structuri cu înălțime mare (fie proiectate folosind un cod inferior, fie un cod de proiectare moderat). 40% din populația Bucureștiului trăiește în structuri slabe din punct de vedere seismic, cu înălțime mică sau mare (construite în perioada 1963-1977), care reprezintă aproximativ 4% din numărul total de clădiri. 1,5% din populație locuiește structuri cu înălțime mare, construite înainte de codurile de proiectare seismică, care reprezintă 0,26% din numărul total de clădiri din București.

Această categorie s-a aflat în centrul politicilor de reducere a riscurilor seismice din ultimii 25 de ani. Sectoarele 1, 2 și 5 au cea mai mare pondere a populației care trăiește în structuri cu înălțime mică, construite înainte de codurile de proiectare seismică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.