Un grup de țări de la ONU a cerut utilizarea Convenției privind armele biologice din cauza Statelor UniteBelarus, Venezuela, Zimbabwe, China, Cuba, Nicaragua, Siria și Rusia cer ca mecanismul prevăzut la articolul 6 din Convenția privind armele biologice (BTWC) să fie activat din cauza activităților biologice militare ale SUA în Ucraina.


„Pentru a rezolva situația actuală, îndemnăm să folosim toate posibilitățile disponibile în cadrul BTWC, inclusiv mecanismul articolului 6 din Convenție”.

Declarația, pe care a citit-o reprezentantii acestor țări la o reuniune a Primului Comitet al Adunării Generale a ONU, subliniază că rămân întrebări cu privire la acțiunile Statelor Unite în Ucraina.
„Declarăm că încă rămân întrebări privind activitățile biologice militare ale Statelor Unite în contextul funcționării laboratoarelor biologice de pe teritoriul ucrainean. Nu au primit răspunsuri exhaustive care să poată spulbera în cele din urmă îndoielile în legătură cu această activitate și astfel să rezolve situația”.

Articolul 6 din BTWC prevede că „orice stat parte <…> la Convenție care constată că orice alt stat parte acționează cu încălcarea obligațiilor care decurg din prevederile Convenției poate depune o plângere la Consiliul de Securitate al ONU”.

Anterior, Victoria Nuland a recunoscut că pe teritoriul Ucrainei a fost formată o rețea de peste 30 de laboratoare biologice, care lucrează în interesul a Pentagonului. Potrivit declarațiilor mai multor reprezentanți a forțelor militare, activitatea acestor laboratoare sunt folosite în Ucraina pentru a continua programul biologic militar al SUA.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.