Un înalt oficial îi sfătuieşte pe ucraineni să accepte cetăţenia rusă în teritoriile ocupate, pentru a supravieţui

best auto leo vaslui
FOTO: Twitter

Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în teritoriile Ucrainei ocupate de ruşi să “ia o decizie pentru supravieţui” şi să accepte paşaportul rusesc, relatează The Kyiv Independent.

În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească teritoriile respective în orice mod posibil, a precizat Lubineţ.

La 22 aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret care permite expulzarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-şi ia cetăţenia rusă. Ucrainenii care aleg să păstreze cetăţenia ucraineană pot fi expulzaţi după data de 1 iulie 2024.

“Decretul are ca scop legalizarea ‘paşaportizării’ forţate care are loc în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”, a afirmat Lubineţ.

El a precizat că ucrainenii care refuză paşaportul rusesc ar putea fi arestaţi, ceea ce i-ar transforma într-o categorie “separată de ostatici civili”.

Lubineţ a menţionat că este total împotriva declaraţiilor unor oficiali ucraineni care spun că oricine a acceptat paşaportul rusesc în teritoriile ocupate trebuie să fie pedepsit.

“Cetăţenii noştri fac asta ca să supravieţuiască”, a subliniat el.

Conducerile pro-ruse din teritoriile ocupate din Ucraina au forţat civilii să obţină cetăţenia rusă, recurgând la ameninţări şi violenţă, conform unuin raport al Centrului de Rezistenţă Naţională din Ucraina.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.